Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

Το καταφύγιο που θα σώσει τον κόσμο στον απόηχο της περιβαλλοντικής καταστροφής

ΠΕΜΠΤΗ 29-10-2015Απαστράπτουσα μέσα στην γκρίζα κατήφεια του φθινοπώρου στην Αρκτική, αυτή η αποθήκη μέσα στον πάγο, μοιάζει με πολυτελές κόσμημα.


Και όμως αυτό δεν είναι το κρησφύγετο του James Bond, αλλά ένα μέρος που διατηρεί κάτι το οποίο θα μπορούσε να σώσει τον κόσμο στον απόηχο της περιβαλλοντικής καταστροφής ή της… Αποκάλυψης! Τι; Σπόρους!

Στην αποθήκη-θόλο της Νορβηγίας μπορούν να αποθηκευθούν πάνω από 100 εκατομμύρια φυτών και σπόρων, καθώς το Διεθνές Svalbard Seed Vault (SISV), επίσης γνωστό ως το «Θησαυροφυλάκιο για την επόμενη ημέρα της Κρίσεως», έχει σχεδιαστεί για να διασώσει δείγματα όλων των ποικιλιών σπόρων, που γνωρίζει ο άνθρωπος.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια Κιβωτός του Νώε, μια τεράστια αποθήκη, που θα περιέχει δείγματα των φυτών, αναγκαία για να αναβιώσει το ανθρώπινο είδος στη Γη, σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής, είτε από φυσικά αίτια είτε από ανθρώπινες ενέργειες, σύμφωνα με το CNN.


 ΒΙΝΤΕΟ.

 «Η Κιβωτός του Νώε των σπόρων» έχει χτιστεί στο Longyearbyen, μια μικρή πόλη των ορυχείων στο νησί Spitsbergen, που ανήκει στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard, βόρεια της Νορβηγίας, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το Βόρειο Πόλο. 

Η τοποθεσία επιλέχθηκε για τη σεισμική σταθερότητα της, ενώ προκειμένου να διευκολυνθεί η συντήρηση, έσκαψαν στο μόνιμο στρώμα του πάγου του εδάφους της Αρκτικής.


ΒΙΝΤΕΟ.

Οι σπόροι είναι αποθηκευμένοι στο βάθος του βουνού της Αρκτικής, συσκευασμένοι σε αλουμίνιο, ενώ περιβάλλονται από τείχος πλάτους ενός μέτρου. Ο θόλος βρίσκεται στο βάθος ενός τούνελ 125 μέτρων, λαξευμένος στο βράχο. 

Ακόμα μάλιστα και αν αποτύχουν όλα τα συστήματα ψύξης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία στα βουνά ποτέ δεν υπερβαίνει τη θερμοκρασία του παγώματος λόγω του μόνιμου παγωμένου υπεδάφους της περιοχής.

Το εσωτερικό της εισόδου είναι ενισχυμένο με μια κυκλική δομή χάλυβα, σχεδιασμένο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης της στοάς λόγω της διάβρωσης του βουνού στο οποίο χτίστηκαν οι αποθήκες.

Στο τέλος της εισόδου, είναι η αίθουσα ελέγχου όπου τεχνικοί καταγράφουν στους υπολογιστές κάθε δείγμα σπόρων που έρχεται στο καταφύγιο από όλες τις χώρες.

Οι τεχνικοί πρέπει να ταξινομούν κάθε δείγμα, προσδιορίζοντας το είδος, την προέλευση και την ηλικία. Όλες οι πληροφορίες αποτυπώνονται, δε, σε μια ιστοσελίδα της οποίας το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα στην επιστημονική κοινότητα.

tholos4

Τα δείγματα σπόρων εισάγονται σε συσκευασίες με τρεις στρώσεις αλουμινίου, που έχουν κλείσει ερμητικά για τη διατήρησή τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Τα μαύρα αυτά κουτιά θα κυκλοφορήσουν μόνο στην περίπτωση, που όλες οι πηγές σπόρου έχουν καταστραφεί ή εξαντληθεί…


 ΒΙΝΤΕΟ.
ΠΗΓΗ. newsbomb.gr