ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Ο κόσμος γύρω μας

ΤΕΤΑΡΤΗ 28-10-2015










ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, δήλωσε πως το Λονδίνο θα παρατείνει τη στρατιωτική παρουσία του στο Αφγανιστάν κατά ένα χρόνο, λόγω των «προκλήσεων» που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε κατά το 2016 την κλίμακα της σημερινής βρετανικής στρατιωτικής αποστολής στη χώρα, για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς και σταθερού Αφγανιστάν. 

Το εύρος και ο ρόλος της αποστολής της Βρετανίας δεν αλλάζουν» ανέφερε. Ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν η Βρετανία να αποχωρήσει μέχρι το τέλος του 2015. 
Η βρετανική δύναμη στο Αφγανιστάν αποτελείται σήμερα από περίπου 450 στρατιώτες.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Βρετανία θα είναι καλύτερα αν παραμείνει εντός της ΕΕ, υποστήριξε σε άρθρο του στο χτεσινό φύλο της εφημερίδας «The Times» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το επικείμενο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ ως το τέλος του 2017.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς ως το τέλος του αιώνα, τότε περιοχές χωρών του Περσικού Κόλπου θα έχουν θερμοκρασίες άνω των 77 βαθμών Κελσίου και θα γίνουν εντελώς αφιλόξενες για το ανθρώπινο είδος, σημείωσαν χτες Αμερικανοί ερευνητές από πανεπιστήμια της Μασαχουσέτης και της Καλιφόρνια, σε έρευνα που δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature».

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Για τρίτη φορά σε μία οκταετία, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» ανακοίνωσε χτες ότι ανακαλεί 1.400.000 ΙΧ αυτοκίνητα κατασκευής 1997, λόγω σοβαρών μηχανολογικών βλαβών που προκάλεσαν «αυτοανάφλεξη» σε πάνω από 1.300 ΙΧ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Εκπρόσωποι της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας «Δημοκρατικό Μέτωπο» στο Μαυροβούνιο ανήγγειλαν διαβουλεύσεις με τους πολίτες όλης της χώρας και συνέχιση των διαδηλώσεων μέχρι να πέσει η κυβέρνηση, να συγκροτηθεί μεταβατική και να διεξαχθούν νέες εκλογές.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κάλεσε τους νέους Βόσνιους Μουσουλμάνους να προχωρήσουν στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στο Σάντζακμ, επικαλούμενος παράνομο δημοψήφισμα που διοργάνωσε ο ίδιος το 1991 και σε άλλα δύο που έγιναν το 1917 και 1943 επί ξένων κατοχικών δυνάμεων (αυστροουγγρικών την πρώτη φορά και γερμανικών - ναζιστικών τη δεύτερη).

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-- Η εκλογική επιτροπή της Δημοκρατίας του Κονγκό (με πρωτεύουσα την Μπραζαβίλ) ισχυρίστηκε ότι στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το 92% των ψηφοφόρων ενέκρινε συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιτραπεί στον επί τουλάχιστον 30 χρόνια 71χρονο Πρόεδρο της χώρας, Ντένις Σάσου Νγκουέσο, να διεκδικήσει για μία ακόμη φορά τον προεδρικό θώκο της χώρας. 

Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, αποκαλώντας το δημοψήφισμα «συνταγματικό πραξικόπημα».

ΡΙΑΝΤ.-- Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν χτες ότι βομβιστής προχτεσινής επίθεσης σε τέμενος της νότιας πόλης Νταζράν, που προκάλεσε το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό αρκετών άλλων, ήταν ο 34χρονος Σαουδάραβας Σαάντ Σαΐντ Σαάντ αλ Χάρτι, εκ μέρους οργάνωσης - παράρτημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου