ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - Πάνε για εκκαθάριση εν λειτουργία

ΤΡΙΤΗ 27-10-2015



Κίνδυνος για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στην Κομισιόν ότι θα απαιτήσει από τα Ναυπηγεία την καταβολή των προστίμων 500 εκατομμύριων ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει στην εκκαθάριση εν λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική “ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του προς την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Margrethe Vestager δέχθηκε ουσιαστικά την ακύρωση της στρατιωτικής απόφασης του 2010 για τα ΕΝΑΕ και την επιστροφή στην πρώτη απόφαση του 2008. 

Απόφαση που επίτασσε την καταβολή από πλευράς ναυπηγείων ποσού ύψους 230 εκατ. ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις την περίοδο μέχρι το 2001. Σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

Με την κίνηση αυτή ακυρώνεται στην πράξη η λεγόμενη «στρατιωτική απόφαση του 2010». 

Η απόφαση αυτή προήλθε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κομισιόν και της τότε ελληνικής κυβέρνησης και προέβλεπε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων δεν θα καταβάλουν το πρόστιμο προς το ελληνικό Δημόσιο. 

Στον αντίποδα προβλεπόταν ότι το ναυπηγείο θα λειτουργεί μόνο για τις ανάγκες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι το 2025, ενώ το 2011 θα είχε ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός του εμπορικού τμήματος που θα επέστρεφε στο ελληνικό Δημόσιο, και στη συνέχεια θα έβγαινε σε πλειστηριασμό. 

Κίνηση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα η Κομισιόν να μας στείλει «τελεσίγραφο» στις αρχές του 2015 και να προειδοποιεί ότι θα κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να επιβληθεί  πρόστιμο στη χώρα μας”.

Αν όλα αυτά ισχύουν το πιθανότερο είναι η σημερινή ηγεσία Σάφα να αποχωρήσει.

Τι μπορεί να γίνει σ΄ αυτή τη περίπτωση;

Το μόνο σενάριο που έχει κυκλοφορήσει είναι το ΠΝ να αναλάβει το ίδιο τις τύχες των ναυπηγείων σε περίπτωση εκκαθάρισης και να το εντάξει στον ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Ή όπως γράφει η Ναυτεμπορική “να καταβάλλει προσπάθειές η κυβέρνηση να υλοποιήσει την ιδέα για ενιαίο φορέα στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο. 

Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει την ανεύρεση νέων επενδυτών για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ υπάρχουν «φωνές» μέσα στο κυβερνών κόμμα που κάνουν λόγο για δημόσιο ενιαίο φορέα”.  





ΠΗΓΗ. national-pride.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου