ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 2015-2018 - Ετοιμο για κατάθεση στη Βουλή

ΤΡΙΤΗ 29-4-2014



Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018, το οποίο και θα αποτελέσει τον μπούσουλα για τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών της επόμενης περιόδου, σύμφωνα με τους κανόνες της «ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας» που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της ΕΕ, είτε υπάγονται σε μνημόνια και μηχανισμούς στήριξης είτε όχι. 

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, με την «έκθεση αξιολόγησης» που δημοσιεύθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, προδιαγράφει «απροσδιόριστα μέτρα» ύψους 7,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα κλιμακωθούν στην 3ετία 2015-2017.

Ηδη, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ετοιμάσει το βασικό σενάριο, το οποίο προβλέπει καρατόμηση δαπανών ύψους 5,5 δισ. ευρώ και αυξήσεις φόρων 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι χτες η κυβέρνηση και η τρόικα διαπραγματεύονταν τους τελικούς στόχους που θα συμπεριληφθούν στο κείμενο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η παραπέρα καρατόμηση των κονδυλίων του ΜΠΔΣ αφορά κατά κύριο λόγο τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας, ενώ δεδομένη είναι η χρονική επέκταση όλων των λεγόμενων «έκτακτων φόρων» που πρωτοεφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. 

Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις 5 Μάη, δηλαδή μέχρι την προσεχή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). 

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας στο Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, σημείωσε ότι η ανακοίνωση της Γιούροστατ σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα «ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους. 

Στο επόμενο Γιούρογκρουπ, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα αυτό, ούτως ώστε να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση».


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου