ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δημόσια υγεία made in EE με ιδιωτικό και ασφαλιστικό «χρώμα»

ΤΡΙΤΗ 29-4-2014


Όσο και εάν προσπάθησε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης να πείσει ότι στην συγκεκριμένη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ που πραγματοποιείται τις δύο τελευταίες ημέρες στην Αθήνα οι εργασίες αφορούσαν αποκλειστικά στο δημόσιο χαρακτήρα και στην καθολική πρόσβαση των ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είναι πασιφανές ότι το σύστημα που ονειρεύονται και που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι, περιλαμβάνει μία ιδιωτική υγεία, σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό κλάδο.

Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός Υγείας κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Υγεία, τον Μαλτέζο κ. Tonio Borg.

 Η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των χωρών, τα φάρμακα, η φαρμακευτική δαπάνη, η τιμολόγηση, η επένδυση στην πρόληψη, η αξιολόγηση των συστημάτων υγείας και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, αποτελούν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση όλων των υπουργών Υγείας της ΕΕ την Τρίτη.

Αν και σε σχετική ερώτηση δεν το παραδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, ωστόσο διαβάζοντας κάποιος πίσω από την φράση ιδιωτικές υπηρεσίες, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το ΕΣΥ σταδιακά μετατρέπεται σε  ένα ιδιωτικό σύστημα όπου τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με κλειστούς προϋπολογισμούς- το είπε άλλωστε ξεκάθαρα και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας- με δικά τους έσοδα ως αυτοτελείς επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια.

Και η εύλογη απορία που προκύπτει ακόμη και για τον πιο καλόπιστο παρατηρητή, είναι πως στο σύστημα αυτό, θα καταφέρουν να ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι της χώρας, οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ 1,9 με 2,4 εκατ. άτομα. 

Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης για δεύτερη φορά, μετά την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας σε εκδήλωση της Roche, αναφέρθηκε στην εφαρμογή πακέτου φαρμακευτικής κάλυψης για τους ανασφάλιστους τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στην συνέχεια για τους ανασφάλιστους, υπογράμμισε ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό, η ασφαλιστική κάλυψη δηλαδή, να είναι συνδεδεμένη με την εργασία. Οι ανασφάλιστοι δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, η οποία από 8% που ήταν πριν την κρίση, έφθασε σήμερα στο 27%.

Υπεραμυνόμενος δε της μεταρρύθμισης της υγείας, για ακόμη μία φορά, ο κ. Γεωργιάδης  τόνισε ότι με το νέο σύστημα της ΠΦΥ, για πρώτη φορά όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. 


Παραδέχθηκε πάντως, ότι δεν προσδοκούμε να λυθούν όλα τα προβλήματα με την μεταρρύθμιση. Και καλώς το παραδέχθηκε αυτό ο υπουργός Υγείας, καθώς η διαθεσιμότητα έχει δημιουργήσει τεράστια κενά τόσο στο ΕΣΥ, όσο και στις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και οι ασφαλισμένοι δεν έχουν πρόσβαση στους γιατρούς τους, ενώ λείπουν σε πολλά Κέντρα όλης της χώρας, βασικές ιατρικές ειδικότητες.

Πάντως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Borg   στην συνέντευξη τύπου, παραδέχθηκε ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη,  και ότι κανένα σύστημα υγείας δεν είναι βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, η οικονομική κρίση συνετέλεσε στο να επιταχυνθούν οι  αλλαγές και να εισαχθούν διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα». Έχουν γίνει πολλά στην Ελλάδα,  συνέχισε ο κ. Borg αλλά θα ήθελα να έχουν γίνει περισσότερα.

Τέλος η χρήση νέων τεχνολογιών μέσω computer και κινητών τηλεφώνων (e health) εξετάσθηκε στην συνεδρίαση των υπουργών υγείας της ΕΕ, τεχνολογίες, οι οποίες όπως τονίστηκε, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα για εξοικονόμηση πόρων στο κομμάτι της υγείας. Εμείς απλά να ευχηθούμε, οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία που οραματίζονται οι Ευρωπαίοι, να μπορέσουν να υπηρετήσουν πραγματικά τους ασθενείς και τους έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν δώσει γη, ύδωρ και αίμα στα χρόνια της κρίσης, αναφορικά με την υγεία και την περίθαλψή τους. 



ΠΗΓΗ. onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου