ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25-4-2014
Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο - «σκούπα» του υπουργείου Ανάπτυξης για την «απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων», το οποίο έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την «απαλλαγή» των επιχειρηματικών κεφαλαίων από «ενοχλητικούς» κρατικούς ελέγχους πριν από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.
Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, «από το σύστημα που ισχύει σήμερα, με το οποίο όλες οι επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν χρειάζονται πρώτα την άδεια του κράτους, περνάμε στο νέο καθεστώς που συνίσταται στο ότι, όλες οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να λειτουργούν χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης...».
Ο Κ. Χατζηδάκης σε σχετική δήλωσή του, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, υπογράμμισε τη συνεργασία που είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων με την Παγκόσμια Τράπεζα για τη σύνταξη ενός νομοσχεδίου «...που απλουστεύει ριζικά τις αδειοδοτήσεις και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται πράγματι μια χώρα φιλική στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, Ελληνες και ξένους».
Πρόσθεσε ότι εντός του έτους θα εκδοθούν όλα τα απαιτούμενα Προεδρικά Διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται «προκειμένου ο νόμος αυτός να πάρει σάρκα και οστά το ταχύτερο δυνατό» και για το λόγο αυτό θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο συντονισμού με εκπροσώπους από το γραφείο του πρωθυπουργού και από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε «...να μην καθυστερήσουμε καθόλου».
Σε αυτήν την «ομάδα παρακολούθησης» εφαρμογής του νέου καθεστώτος θα συμμετέχουν επίσης ενεργά η Παγκόσμια Τράπεζα και η «Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα» (Task Force), αφού όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης «η εμπλοκή των διεθνών μας εταίρων είναι πολύτιμη καθώς διασφαλίζει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες».
Σχέδια για τομείς καπιταλιστικής ανάπτυξης
Στο νομοσχέδιο - «σκούπα» προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης με μία απλή υπεύθυνη δήλωση «αυτοσυμμόρφωσης» καθώς πλέον οι έλεγχοι - που θα γίνονται από «πιστοποιημένους» φορείς και ιδιωτικούς - μετατίθενται από το στάδιο έκδοσης της άδειας στο στάδιο λειτουργίας της επιχείρησης.
Αφορά επιχειρηματικές δραστηριότητες στους τομείς των υποδομών, της βιομηχανίας - από μεταποίηση τροφίμων και ποτών μέχρι επεξεργασία μετάλλων - αγροκτηνοτροφικές μονάδες, τουριστικές εγκαταστάσεις, πολυκαταστήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Πιο συγκεκριμένα, απευθύνεται σε επιχειρηματικά σχέδια για έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών, λιμενικών εγκαταστάσεων, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, τουριστικές εγκαταστάσεις και έργα αστικής ανάπλασης - εμπορικά κέντρα, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις κ. ά. - πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, βιομηχανία, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μεταφορά Ενέργειας, καυσίμων και χημικών ουσιών.
Εξαιρούνται μόνο οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ενώ ειδικά για τα επιχειρηματικά Πάρκα προβλέπει την παροχή μιας γενικής άδειας ίδρυσης, η οποία θα καλύπτει στη συνέχεια τις επιχειρήσεις που θα εγκαθίστανται σε αυτά.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου