ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Συγκυβέρνηση - Τρόικα - Με στόχο μέχρι την Κυριακή να έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα συγκυβέρνηση και τρόικα συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις.


ΠΕΜΠΤΗ 4-7-2013

Συγκυβέρνηση - Τρόικα: Στόχος να κλείσει η αντιλαϊκή συμφωνία έως την Κυριακή.
Δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Υπ. Οικονομικών. Εξερχόμενος του Μεγάρου ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι σημειώνεται «πρόοδος σε όλα τα θέματα» εννοώντας τη συμφωνία για το πακέτο των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, ενδεχομένως και την Κυριακή. «Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών συναντώνται με τον Υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στην σύνοδο για την ανεργία των νέων ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία. «Η αίσθηση είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να μην τα βρούμε, βρίσκουμε λύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.

Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος, που συνόδευε τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι οι διαφορές μεταξύ των δυο πλευρών ήταν τις τελευταίες ημέρες πολύ μικρότερες από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αυτή την ώρα τα παζάρια επικεντρώνονται στις απολύσεις και στην κινητικότητα στο δημόσιο, αν και τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί είναι εξίσου βάρβαρα.

Μάλιστα για ακόμη μια φορά έχουμε την γνωστή θεατρική παράσταση όπου η κυβέρνηση αξιοποιεί τις αξιώσεις της τρόικας για να κρύψει ότι τα μέτρα που προωθούνται αποτελούν συνειδητή επιλογή της.

Οι επικεφαλής της τρόικας στις 8 μ.μ. θα συναντηθούν με τον αντιπρόεδρο της συγκυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το πρωί, η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σημερινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την τρόικα -και προκειμένου να παραταθεί η υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου- προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Την Τετάρτη υπήρξε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε μετά τη συνάντηση ότι η Κυριακή είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προσδοκά «τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας» και διέψευσε δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» προς τη χώρα.

Έκανε, επίσης, λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας και για μεγάλη μείωση του «δημοσιονομικού κενού» της διετίας 2013-2014, ενώ εκτίμησε πως «το Δημόσιο θα είναι εμπόδιο», ακόμη και εάν δεν έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Υποστήριξε τέλος ότι στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση «είναι εκτεθειμένη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών:

Έχουν προταθεί στην τρόικα 22 ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013-2014, «αλλά θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν».

Εφέτος, θα εφαρμοστεί το claw back (αυτόματη περικοπή υπερβάσεων στις δαπάνες για διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).

Προτείνονται ισοδύναμα μέτρα για την «τρύπα» στον ΟΑΕΕ.

Τη Δευτέρα κατατίθεται νομοσχέδιο - «σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα.

Το νομοσχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα θα κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος αναμένεται να εισπράττεται από τις Εφορίες.

ΠΗΓΗ.  902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου