ΠΕΜΠΤΗ 25-7-2013
Το φετινό καλοκαίρι μάλλον δεν μοιάζει με τα προηγούμενα. Πιο πολλοί ξένοι τουρίστες, λίγοι Ελληνες, τα μικρά ξενοδοχεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τα κάμπινγκ σε υπερ-πληρότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ΣΕΤΕ, οι εισπράξεις των ξενοδοχείων σημείωσαν τον Μάιο αύξηση της τάξης του 38%, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ. Η εικόνα αυτή δείχνει να αναστρέφει την προηγούμενη της κατάρρευσης του κλάδου, αφού σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ελλάδας ο τζίρος των 3 δισ. του 2008 είχε πέσει στο μισό το 2012. Οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του κλάδου συνεισφέροντας σημαντικά τόσο στον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και στην ανεργία.
Ωστόσο, αυτή δεν είναι η εικόνα ολόκληρου του ελληνικού τουρισμού, αλλά μόνο του τμήματος των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου. Στις μικρότερες μονάδες και το κομμάτι του εσωτερικού τουρισμού, τα πράγματα παρουσιάζονται ιδιαίτερα δύσκολα. Σύμφωνα με τηλεφωνική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ που δημοσίευσε το Reuters, το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν θα πάει διακοπές φέτος για οικονομικούς λόγους. Το 27% θα πάει μεν, αλλά είτε θα μείνει σε σπίτια φίλων και συγγενών ή σε κάμπινγκ. «Υπολογίσαμε ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 2.700 ευρώ κατά μέσο όρο για διακοπές 15 ημερών, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Ο κόσμος δεν τα έχει αυτά τα χρήματα» λέει ο κ. Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ. Τον επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος, που λέει στην «Κ» ότι η πτώση των Ελλήνων τουριστών σε σχέση με πέρυσι υπερβαίνει το 60%, με αποτέλεσμα να πέφτουν και οι τιμές σε οριακό μάλιστα σημείο.
Ο κ. Αστέριος Ψαρογιάννης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΕΔΕ (ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρές πανσιόν) ισχυρίζεται ότι η κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού είναι καθολική. «Μέχρι αυτή τη στιγμή οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων δεν ξεπερνούν το 3% του συνόλου. Μόνο το Δεκαπενταύγουστο περιμένουμε να αλλάξει αυτή η εικόνα για λίγο», λέει ο ίδιος. Η σημασία του εσωτερικού τουρισμού είναι κάτι που τονίζεται και από την ομοσπονδία ξενοδόχων. «Οι Ελληνες τουρίστες καλύπτουν περιόδους και περιοχές που δεν είναι στην αιχμή του τουριστικού προϊόντος, άρα επιτελούν μια κρίσιμη λειτουργία», λέει ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τον ΣΕΕΔΕ, η τιμή των δωματίων στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει πέσει στα 20 και 25 ευρώ τη βραδιά, θέτοντας πλέον σε κίνδυνο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οπως κατήγγειλε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, πολλοί ξενοδόχοι μετακυλίουν το επιχειρηματικό ρίσκο στους εργαζόμενους, υποκαθιστώντας τις θέσεις απασχόλησης με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους που εμφανίζονται ως εταιρείες παροχής προσωπικού για καθαρισμούς, αλλά αντίθετα εφοδιάζουν τα ξενοδοχεία με ειδικότητες όπως σερβιτόρους, μαγείρους, ρεσεψιονίστ, θυρωρούς κ.ά.
ΠΗΓΗ : kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου