ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Το ρωσικό μεταγωγικό διαστημόπλοιο Progress στις 28 Ιουλίου συνδέθηκε επιτυχώς στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

ΤΡΙΤΗ 30-2013
 
Το ρωσικό μεταγωγικό διαστημόπλοιο Progress στις 28 Ιουλίου συνδέθηκε επιτυχώς στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Το Progress М-20М προσόρμισε σε αυτόματη λειτουργία στη μονάδα σύνδεσης Pirs. H προσέγγισή του με τον Σταθμό έγινε στις 06:26 ώρα Μόσχας», όπως ενημερώθηκε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ από τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία «Roskosmos».
Πρόκειται για την τέταρτη στην ιστορία της λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σύνδεση με συντομευμένο σχήμα διαρκείας 6 ωρών. Η πρώτη σύνδεση μ’ αυτό το σχήμα, στο πλαίσιο του οποίου το διαστημόπλοιο πραγματοποιεί μόνο 4 γύρους στην τροχιά, δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου με το διαστημόπλοιο Progress Μ-16Μ, που τον Φεβρουάριο βουλιάχτηκε στα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου των Διαστημικών Πτήσεων (Tsoup), ειδικοί του Κέντρου «μερικά χρόνια εκπονούσαν το νέο σχήμα, το δοκίμαζαν στη Γη και το συζητούσαν με τους κοσμοναύτες».

«Το Progress М-20М μετέφερε στο ΔΔΣ περισσότερα από 2,5 χιλ. τόνους διάφορων φορτίων, μεταξύ των οποίων είναι τρόφιμα, νερό, δοχεία με αέρα και οξυγόνο, υλικά ιατρικής περίθαλψης, καύσιμα και εξοπλισμός για τις μονάδες του Σταθμού.

Πέραν αυτού, το πλήρωμα του ΔΔΣ, που αποτελείται από τους Ρώσους Πάβελ Βινογκράντοφ, Αλεξάντρ Μισούρκιν και Φιόντορ Γιουρτσίχιν, από τους αστροναύτες του ΝΑΣΑ Κρίστοφερ Κεσσίδη και Κάρεν Νάιμπεργκ, καθώς και από τον αστροναύτη της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) Λουκά Παρμιτάνο, έλαβε δέματα από τις οικογένειες και ψυχολόγους. Επίσης το «φορτηγό» έφερε δώρο για τον κοσμοναύτη Πάβελ Βινογκράνοφ ο οποίος στις 31 Αυγούστου θα συμπληρώσει 60 χρόνια και θα γίνει ο «πρεσβύτερος» αστροναύτης στην ιστορία».

Οι διαιτολόγοι, πέραν των τυποποιημένων μερίδων, φόρτωσαν στο Progress νωπά φρούτα και λαχανικά. Όλοι οι καρποί συσκευάστηκαν σε ειδικά δοχεία, όπου διατηρούνται φρέσκα στη διάρκεια μερικά μηνών. Πέραν αυτού, οι αστροναύτες έλαβαν τρόφιμα σύμφωνα με ατομικές παραγγελίες: κρέατα, θαλασσινά και κομπόστες.

Στα δέματα από τους ψυχολόγους και τις οικογένειες οι κοσμοναύτες βρήκαν επίσης σοκολάτες, αποξηραμένα φρούτα και ξερούς καρπούς καθώς και άλλες λιχουδιές. 
 
ΠΗΓΗ.  briefingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου