ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Χ.Α.: Tελευταία ευκαιρία οι αποκρατικοποιήσεις

ΠΕΜΠΤΗ 25-7-2013

Χ.Α.: Tελευταία ευκαιρία οι αποκρατικοποιήσεις Σωσίβιο στις αποκρατικοποιήσεις ψάχνει η αγορά προκειμένου η συσσώρευση που κρατάει από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και σήμερα να τύχει ανοδικής εκτόνωσης, εδραιώνοντάς τη σε υψηλότερα επίπεδα.
Στην άποψη αυτή καταλήγουν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά θεωρώντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει εξαιτίας των ανησυχιών που διατυπώνονται ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας τις απολύσεις στο Δημόσιο χωρίς να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές από τον Σεπτέμβριο, αλλά και ως προς τη στάση της Γερμανίας μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας το 2014 και το κούρεμα του χρέους.
 
Οπότε, σύμφωνα με την αγορά, είναι επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να αρχίει να παρουσιάζει επιτυχίες στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αρχής γενομένης από τον ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνει αισιοδοξία ως προς την πώληση του Οργανισμού στην Emma Delta. Αν στραβώσει η ιδιωτικοποίηση αυτή, η εικόνα της χώρας απέναντι στις αγορές αναμένεται να υποβαθμιστεί εντελώς, δεδομένου ότι υπάρχει το προηγούμενο της ΔΕΠΑ. Η αγορά αναμένεται να τιμολογήσει σήμερα την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, βάση της οποίας προβλέπεται το σπάσιμο της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια και ιδιωτικοποίησής της μέχρι το 2016.
 
Με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε την Τετάρτη η επιχείρηση «σαλαμοποίησης» της ΔΕΗ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και την διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2015.
 
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ επικαλείται τις ανάγκες προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης, δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εν όψει «των σχετικών ανακοινώσεων και συμφωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας».
 
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας μιλώντας χθες από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας πως, «το ελληνικό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Στόχος του η προσέλκυση ροής διεθνών κεφαλαίων που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα. Οι διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης». Σημειωτέον, ότι οι Γερμανοί καραδοκούν να αναλάβουν οι ίδιοι τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, υπενθυμίζουν οικονομικοί αναλυτές, στοιχείο που δείχνει και την αγωνία τους για να βγει το στοίχημα που λέγεται Ελλάδα...
 
Στ.Κ.Χαρίτος

ΠΗΓΗ.  reporter 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου