ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

1.600.000 Βούλγαροι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας- Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΣΑΒΒΑΤΟ 27-7-2013


Συνεχίζονται για 43η μέρα οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι στο κέντρο της Σόφιας, έξω από το κτίριο της βουλγαρικής Βουλής. Οι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες και πανό, φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη βουλγαρική πρωτεύουσα, συγκεντρώθηκαν υποστηρικτές της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι.
Την Πέμπτη οι διαδηλωτές που μετέχουν στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας και επιχείρησαν να περικυκλώσουν το κτίριο διοίκησης της βουλγαρικής Βουλής, όπου συνεδρίαζαν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, αποφεύγοντας τη Βουλή μετά τα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης, όταν διαδηλωτές την πολιόρκησαν, με αποτέλεσμα να παραμείνουν επί ώρες εγκλωβισμένοι υπουργοί, βουλευτές και υπάλληλοι.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ξεκίνησαν με αφορμή το διορισμό του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεφσκι, στην προεδρία της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας. Παρ' ότι ο διορισμός του ανακλήθηκε, οι πολίτες συνέχισαν να βγαίνουν στους δρόμους, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Πλάμεν Ορεσάρσκι, την οποία κατηγορούν για σχέσεις με την ολιγαρχία.
Εν τω μεταξύ, αποκαλυπτική για την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλγαρία είναι η έρευνα που ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, στα 563 λέβα (περίπου 280 ευρώ) διαμορφώθηκε το κατά κεφαλήν κόστος ζωής στη Βουλγαρία στο τέλος του περασμένου Ιούνη, ενώ μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 2.254 λέβα το μήνα για ομαλή διαβίωση, δίχως καμία πολυτέλεια.
Το κατώφλι της φτώχειας έχει ανέλθει στο επίπεδο των 214 λέβα το μήνα, ποσό με το οποίο, ή και με λιγότερα, προσπαθούν να επιβιώσουν 1.600.000 Βούλγαροι
Άλλα 3,7 εκατομμύρια, ή το 57 % των νοικοκυριών στη χώρα, έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 310 λέβα (155 ευρώ), ενώ η «μεσαία τάξη» υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια, που διαθέτουν αποδοχές από 310 έως 564 λέβα το μήνα. Οι «πλούσιοι» αποτελούν το 13% του συνολικού πληθυσμού.
Αποκαλυπτική είναι και η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη βουλγαρική καθημερινή Εφημερίδα «24 Chassa» (24 Ώρες), σύμφωνα με την οποία ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι χαμηλότερος από αυτόν στην Κίνα.
Όπως δηλώνουν συνδικάτα στη Βουλγαρία, τα μισά του χρήματα ο Βούλγαρος τα ξοδεύει για διατροφή, με τα υπόλοιπα αγοράζει βασικά αγαθά και πληρώνει λογαριασμούς, ενώ τα έξοδα για φως, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο κ.λ.π. κατέχουν πολύ ουσιαστικό μέρος στις μηνιαίες πληρωμές των νοικοκυριών. Χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση, οι οποίες και εξανάγκασαν σε παραίτηση  τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ στις 20 Φλεβάρη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας ΚΝΣΒ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα, Παρασκευή, το κόστος της ζωής στη Βουλγαρία έχει ανέβει κατά 17% τα περασμένα τέσσερα χρόνια, ενώ ουσιαστικά τα εισοδήματα των Βουλγάρων παρέμειναν παγωμένα. Ακόμα, εκτιμάει ότι η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ.  902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου