ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Προς νέα σφαγή υπαλλήλων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΠΕΜΠΤΗ 25-7-2013

   
Η κυβέρνηση ζήτησε από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να καταγράψουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το «πλεονάζον» διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων

Της Αννας Ανδριτσάκη

Πρόσω ολοταχώς προχωρά η κυβέρνηση για τον επόμενο σταθμό στη γραμμή των απολύσεων που διατρέχει όλο τον χώρο της εκπαίδευσης. Οι 12.200 υπάλληλοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ο νέος στόχος άμεσης κατάρριψης. Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι διοικήσεις, κυρίως των μεγάλων και κεντρικών ιδρυμάτων, καλούνται να αξιολογήσουν το διοικητικό τους προσωπικό ώστε να καταγραφούν οι πλεονάζοντες υπάλληλοι με σκοπό να γεμίσουν τις επόμενες λίστες της διαθεσιμότητας μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας επιμένει να διαβεβαιώνει για την καλή τύχη των 2.000 εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας που τέθηκαν, ήδη, σε διαθεσιμότητα. Κανένας λόγος για τον τρόπο που θα κληθούν να απασχοληθούν σε άλλες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ητοι, νέα αξιολόγηση, με άγνωστα αλλά σίγουρα απαιτητικά κριτήρια –βλ. προηγούμενη πρόσληψη μέσω γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ και υπό τη δαμόκλειο σπάθη ακόμη αυστηρότερων σχετικών προϋποθέσεων- και βέβαια αν και εφόσον υπάρχει νέα θέση, δηλαδή αν χωρέσουν οι χιλιάδες «διαθέσιμοι» και αν όλα γίνουν εντός 8μήνου, όπως ορίζει το πολυνομοσχέδιο της καταστροφής.

Τον χειμώνα, στα τέλη του Δεκεμβρίου, οι υπάλληλοι και μαζί οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αντέδρασαν έντονα στην εκδίωξη –πρώτο κύμα διαθεσιμότητας- εκατοντάδων υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) από ορισμένα κεντρικά αλλά και περιφερειακά ιδρύματα. Οχι μόνο δεν πλεονάζει αλλά είναι και ελλιπές το προσωπικό, πλέον, στα ΑΕΙ. Είναι η επωδός των διοικήσεων από τον χειμώνα και μετά, χωρίς αποτέλεσμα, όπως φαίνεται. Ολα δρομολογούνται πιο γρήγορα, πιο βίαια. Μένει να φανεί η αντίδραση των ιδρυμάτων. Τότε, ανεστάλη συμβολικά η λειτουργία ορισμένων. Τώρα και να θέλουν, δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, επιμένει να επαναλαμβάνει τις γνωστές διαβεβαιώσεις: «Από τους 2.000 εκπαιδευτικούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα, έχουμε μεριμνήσει σε συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, ώστε το 55-60%, το οποίο αφορά επαγγέλματα Υγείας, να απορροφηθεί στον κλάδο της Υγείας και οι υπόλοιποι σε διοικητικές υπηρεσίες. Και τέλος, θα χρειαστούμε και ωρομίσθιους, οι οποίοι θα διδάξουν στα δημόσια ΙΕΚ ή και στα ΕΠΑΛ, προκειμένου να αποφοιτήσουν οι μαθητές που έχουν επιλέξει ειδικότητες που καταργούνται».

Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι από τον Σεπτέμβριο τα σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κενά και νέες συγχωνεύσεις μονάδων δεν θα γίνουν.

ΠΗΓΗ. http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου