ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ρωσικά προιόντα με γάλα


ΤΡΙΤΗ 2-7-2013

Το γάλα είναι ένα τόσο διαδεδομένο και κοινό προϊόν, ώστε δύσκολα να φανταστούμε με τι άλλο μπορεί να μας εκπλήξει. Όμως η ρωσική γαλακτοκομική βιομηχανία προτείνει και κάποια μοναδικά προϊόντα.
Για παράδειγμα, στα ράφια των ρωσικών καταστημάτων μπορεί κανείς να βρει μπουκάλια με το γάλα «Μοζάισκι». Η ιστορία αυτού του γαλακτοκομικού προϊόντος ξεκινά το 1963, όταν στην μικρή κωμόπολη Μοζάισκ στα προάστια της Μόσχας εμφανίστηκε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας γάλακτος. Την ιδιαίτερη γεύση και τη μεγάλη διάρκεια που συντηρείται, την εξασφαλίζει μια ειδική τεχνολογία, η οποία δεν έχει αντίστοιχες ούτε στη ρωσική, ούτε στην ευρωπαϊκή αγορά. Η τεχνολόγος τροφίμων Μαρίνα Μπίκοβα μιλά για τη γεύση του γάλατος «Μοζάισκι» και για το ποιο είναι το μυστικό του:
Το γάλα «Μοζάισκι» έχει μια ελαφρώς γλυκιά, απαλή γεύση κρέμας και καρυδιού, σαν να το έχουν μόλις βγάλει από το φούρνο. Το γάλα «Μοζάισκι» γεννιέται περνώντας από μερικά στάδια. Στο πρώτο στάδιο αποστειρώνεται, στο δεύτερο – εμφιαλώνεται. Στο τρίτο συμβαίνει το πιο σημαντικό και ενδιαφέρον: το εμφιαλωμένο γάλα τοποθετείται σε ειδικό θάλαμο, όπου η θερμοκρασία φτάνει τους 117-118 βαθμούς.
Εκτός από την κλασική εκδοχή του γάλατος «Μοζάισκι», με αυτή την ονομασία κυκλοφορεί και το ψημένο γάλα.
Το ψημένο γάλα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της ρωσικής κουζίνας. Στα παλιά τα χρόνια το γάλα το βάζανε σε πήλινα δοχεία και το άφηναν όλη τη νύχτα μέσα στο φούρνο. Το έτοιμο προϊόν είχε ένα κρεμ χρώμα, από πάνω δημιουργούταν ένα χοντρό παχύ στρώμα, ενώ το ίδιο το γάλα αποκτούσε μια πλούσια γεύση και ένα διακριτικό άρωμα. Το ψημένο γάλα το πίνουν όπως είναι και το χρησιμοποιούν για παρασκευή γλυκισμάτων και της ριάζενκα.
Παρά το γεγονός ότι η ριάζενκα προέρχεται από την ουκρανική κουζίνα, αυτό το ρόφημα είναι πολύ δημοφιλές στη Ρωσία. Αυτό το προϊόν ζύμωσης στην ουσία αποτελεί είναι είδος γιαουρτιού. Η ριάζενκα φημίζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Πρώτον, σε σύγκριση με το γάλα, τα ωφέλιμα συστατικά που περιέχονται στη ριάζενκα αφομοιώνονται πολύ καλύτερα από τον οργανισμό. Δεύτερον, ένα φλιτζάνι της ριάζενκα εξασφαλίζει το ένα τέταρτο της ημερήσιας ανάγκης σε ασβέστιο και το 20% της ημερήσιας ανάγκης σε φώσφορο. Τρίτον, το γαλακτικό οξύ διεγείρει την όρεξη και είναι πολύ ωφέλιμη για το στομάχι και τα νεφρά.
 Και τέλος, ο ήρωας της ημέρας είναι το ανθότυρο με επικάλυψη σοκολάτας. Αυτή τη λιχουδιά αγαπούν όχι μόνο οι Ρώσοι, αλλά και οι ξένοι. 
 Η παραγωγή των τυριών αυτών ξεκίνησε επί Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1930. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, έπρεπε να γίνουν μια νόστιμη και ωφέλιμη αντικατάσταση για τα κουφέτα. Η συνταγή παραγωγής αυτών των τυριών είναι πολύ απλή: ανθότυρο, βούτυρο, πούδρα ζάχαρης και φυσική επικάλυψη σοκολάτας. Ένα τέλειο ελαφρύ επιδόρπιο για όλες τις εποχές του χρόνου!

Κ. Κριβοσέεβα

ΠΗΓΗ.   Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου