ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Τρόικα: Ως εδώ η κοροϊδία-Απολύσεις εδώ και τώρα!

ΤΕΤΑΡΤΗ 3-7-2013

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με την Τρόικα στο Υπουργείο Οικονομικών.
Στις off the record συζητήσεις τους οι εκπρόσωποι της Τρόικα κάνουν λόγο για κοροϊδία που πρέπει να λάβει τέλος! Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, είναι σκληρές, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αποτέλεσμά τους.
Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα που προκαλούν τριβές και τη μη καταβολή της επόμενης δόσης των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ ή της τμηματικής καταβολής της.
Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε «αγώνα δρόμου», ώστε να υπάρξει μέχρι το βράδυ της Κυριακής συμφωνία με την τρόικα και στη συνέχεια το Eurogroup της Δευτέρας να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση των 8,1 δισ. ευρώ.
Ήδη από νωρίς ο κ. Στουρνάρας είχε διαδοχικές συναντήσεις, στο υπουργείο Οικονομικών, με υπουργούς οι οποίοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Σύμφωνα με το Mega, η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει τα 12.500 ονόματα ζητώντας παράταση έως το Σεπτέμβριο με μηνιαίους στόχους υλοποίησης.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί εκ νέου αύριο με την τρόικα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Η τρόικα ζητεί ακόμη περισσότερες δικλείδες για την κάλυψη της τρύπας του ΕΟΠΥΥ, η οποία υπολογίζεται στο 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ενώ επιμένει και στην είσπραξη της εισφοράς 0,2% στο τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ.
Αυτό όμως που δημιουργεί ανυπέρβλητο πρόβλημα και αποτελεί το γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα είναι οι απολύσεις και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
Αφενός, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν δέχονται αυτό που υποστηρίζει ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ότι δηλαδή, οι απολύσεις στην ΕΡΤ καλύπτουν τη Μνημονιακή υποχρέωση για 2.000 απολύσεις υπαλλήλων το πρώτο εξάμηνο του 2013. Θεωρούν ότι τα πράγματα με την ΕΡΤ δεν είναι τόσο καθαρά, καθώς δεν είναι σαφές τι θα γίνει στη συνέχεια με το ενδιάμεσο σχήμα αλλά και το νέο φορέα.
Αφετέρου, όμως, και αυτό είναι το σημαντικότερο, δεν δέχονται τις διαβεβαιώσεις που τους παρέχονται για την κινητικότητα των 12.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013.
Υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, καθώς δεν υπάρχουν τα οργανογράμματα των υπουργείων αλλά κυρίως τα οργανογράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί η κινητικότητα των 12.000 υπαλλήλων.
Θεωρούν ότι δεν θα είναι έτοιμα έως το τέλος του 2013 και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν οι μετακινήσεις αυτές.
Για το λόγο αυτό κλήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συζητήσουν με τον Γιάννη Στουρνάρα το θέμα αυτό. Η δε Τρόικα, ζήτησε εκτάκτως συνάντηση με το νέο υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη που έχει την εποπτεία των ΟΤΑ.
Αντιθέτως με την Τρόικα πάντως και την δυσθυμία που δείχνει, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «αύριο μπορεί να κλείσουμε. Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει πρόβλημα».
Ωστόσο η διαπραγμάτευση εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες ή και αντικρουόμενες. «Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε αύξηση του αριθμού των απολύσεων στο σύνολο του προγράμματος» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θεωρώντας πως ισχύουν οι απαιτήσεις για 4.000 απολύσεις φέτος και 11.000 το 2015. «Εκτιμώ ότι θα υπάρξει συμφωνία αύριο. Τους προτείνουμε αλλαγές που έχουμε συμφωνήσει σε κυβερνητικό επίπεδο» ανέφερε σχετικά άλλη πηγή.
Την κυβέρνηση πάντως έχουν θορυβήσει οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ότι κινδυνεύει να μείνει χωρίς δόση η χώρα μας επειδή, αν δεν ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, το επόμενο Eurogroup προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Για το λόγο αυτό, υπό το φόβο τυχόν αδυναμίας πληρωμής των ομολόγων ύψους 2,2 δισ. που πρέπει να πληρωθούν τον Αύγουστο, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνιζε πως «δεν θα φύγει η Τρόικα από την Αθήνα αν δεν κλείσει η συμφωνία για το δημόσιο».

ΠΗΓΗ: newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου