ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο - Από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς στη Αγία Πετρούπολη



Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο: Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς, ο οποίος βρισκόταν στο παλάτι της Mεγάλης Αικατερίνης, στη Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Το αποκαλούμενο 8ο θαύμα του κόσμου.
 
                                                 To παλάτι της Μεγάλης Αικατερίνης

Το περίφημο αυτό δωμάτιο σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Ανδρέα Schlüter και κατασκευάστηκε από τον Δανό τεχνίτη κεχριμπαριού Γκοτφριντ Βολφμαν. 
Οι δυο τους εργάστηκαν μέχρι το 1707 και αρχικά υπήρχε στο Βερολίνο, στο  City Palace της, την κατοικία του Frederick Ι, του πρώτου βασιλιά της Πρωσίας.


Το δωμάτιο ήταν φτιαγμένο αποκλειστικά από χρυσάφι και κεχριμπάρι. Με την εισβολή της Γερμανίας στη Ρωσία το 1941 οι Ναζί ξήλωσαν τους πολύτιμους τοίχους.  
Η αξία του σήμερα υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια δολάρια, αν και οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι είναι μάλλον αδύνατο να εκτιμηθεί σε χρήματα η αξία ενός τέτοιου αριστουργήματος.



Ο Πρώσσος κόμης Σομ Λάουμπαχ, που ήταν ο «αξιωματικός ασφαλείας» για τα έργα τέχνης που μάζευαν οι Ναζί, είχε επιβλέψει τη μεταφορά του δωματίου από τη Ρωσία στο Κάστρο Κένινγκσμπεργκ της Γερμανίας....

Τα ίχνη του δωματίου χάθηκαν το 1945, μέσα στο χάος που προκλήθηκε απ’ την πτώση του Γ' Ράιχ. Ένα αντίγραφο του Κεχριμπαρένιου δωματίου άρχισε να δημιουργείται το 1979.

Η διαδικασία διήρκεσε 24 χρόνια και απαιτούσε την εργασία Ρώσων και Γερμανών εμπειρογνωμόνων και δεξιοτεχνών στην επεξεργασία του κεχριμπαριού.  

Η αίθουσα περιελάμβανε 350 αποχρώσεις κεχριμπαριού σε όλο το δωμάτιο.Σήμερα υπάρχουν λίγα πρωτότυπα ερείπια του Amber Room. Πριν χαθεί το δωμάτιο, θεωρήθηκε ως «όγδοο θαύμα του κόσμου».






ΠΗΓΗ. newsonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου