ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ......














1302  Εξορίζεται από τη Φλωρεντία ο ποιητής και δημιουργός της «Θείας Κωμωδίας», Δάντης Αλιγκέρι.

1606  Αρχίζει στην Αγγλία η δίκη του Γκάι Φωκς, του ηγέτη της αποκληθείσας «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας»-της απόπειρας άγγλων καθολικών να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο και να δολοφονήσουν το βασιλιά Ιάκωβο Α'- και άλλων συνωμοτών. Θα καταδικαστούν και θα εκτελεστούν στις 31 Ιανουαρίου.

1827  Ελληνικά επαναστατικά τμήματα υπό τους Διονύσιο Βούρβαχη, Παναγιώτη Νοταρά και Ιωάννη Μαυροβουνιώτη δέχονται επίθεση 2.000 πεζών και 600 ιππέων υπό τον Κιουταχή, στο Καματερό Αττικής. Στη μάχη πέφτει ηρωικά ο Βούρβαχης μαζί με 300 μαχητές.

1880  Ο εφευρέτης Τόμας Έντισον κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ανακάλυψη του λαμπτήρα πυρακτώσεως.
1920  Κατά των εργατικών νομοσχεδίω
ν τάσσονται οι εργάτες, που συγκεντρώνονται στο "Αθήναιον".

1923  Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Γερμανίας (Ναζιστικό) οργανώνει το πρώτο του συνέδριο στο Μόναχο.

1924  Η σορός του Λένιν τοποθετείται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

1926  Ο σκωτσέζος Τζον Μπέιρντ παρουσιάζει στο Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου την πρώτη μορφή της τηλεόρασης.

1943  Β' Παγκόσμιος Πολέμος: Εξαπολύεται η πρώτη αμερικανική επίθεση από αέρος εναντίον της Γερμανίας.

1944  Λήγει η Πολιορκία του Λένινγκραντ ή Πολιορκία των 900 ημερών:Ο Κόκκινος Στρατός ανακαταλαμβάνει το Λένινγκραντ από τους Ναζιστές. Στις 872 ημέρες κατοχής, περίπου 1.100.000 κάτοικοί του πέθαναν από τους βομβαρδισμούς και την πείνα.

1945  Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τους περίπου 7.500 αιχμαλώτους κρατουμένους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία, που βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι εκεί.

1951  Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΣΣΔ να τους επιστραφούν τα 670 πλοία, που της είχαν παραχωρήσει με ενοίκιο.

1973  Υπογράφεται στο Παρίσι συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Βιετνάμ. Η απόφαση για την κατάπαυση του πυρός τίθεται σε εφαρμογή στις 7 το βράδυ.

1979  Σε εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1978, καθιερώνεται ενιαίος τύπος εθνικής σημαίας, η οποία θα φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες, εναλλασσόμενες, με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

1989  Σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά καταθέτει στον ανακριτή ότι τα λεφτά από τον επιχειρηματία πήγαιναν στους Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Λούβαρη σε κουτιά από «πάμπερς».

1991  Ο σομαλός ηγέτης, Μοχάμαντ Σιγιάντ Μπαρ, εγκαταλείπει τη χώρα του, καθώς οι επαναστάτες καταλαμβάνουν το παλάτι του και την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.

1993  Στην Αλβανία, η χήρα του Εμβέρ Χότζα, Νετζμίγε, καταδικάζεται σε κάθειρξη εννέα ετών, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

1996  Ξεσπά η κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.

2010  Ένας άνεμος που φυσάει στη νήσο Μπάροου της Αυστραλίας, στη διάρκεια του κυκλώνα Ολίβια το 1996, κατέχει πλέον το νέο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, με 407,2 χιλιόμετρα την ώρα, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον άνεμο του 1934 στην κορυφή του όρους Ουάσιγκτον στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, ο οποίος είχε φυσήξει με ταχύτητα 371,8 χιλιομέτρων/ώρα.

2011  Προς λύση φαίνεται να οδεύει, η κατάληψη της Νομικής Σχολής, καθώς οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος βρήκαν κτίριο για την ασφαλή μεταφορά των 300 παράνομων μεταναστών. Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές είχαν αποφασίσει την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και αναμενόταν η επέμβαση της αστυνομίας εάν δεν βρισκόταν λύση στο αδιέξοδο.




ΠΗΓΗ. newsbeast.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου