ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Υπουργείο Εργασίας: Μετά τη ρύθμιση οφειλών ακολουθεί η κατάσχεση


ΔΕΥΤΕΡΑ 5-8-2013

Πρώτα ρύθμιση και μετά κατάσχεση είναι το νόημα της νέας πολιτικής για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε ότι η νέα ρύθμιση είναι η τελευταία ανακοινώνοντας ότι επεκτείνεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών του 2013 με 12 ισόποσες δόσεις για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών έως το Δεκέμβρη του 2012. Έως και τώρα αυτή η δυνατότητα δινόταν μόνο σε όσους είχαν οφειλές στο ΙΚΑ.
Δήλωσε πως «τώρα πλέον και στο πεδίο αυτό θα κινηθούμε με γνώμονα το νοικοκύρεμα και με την εφαρμογή των νόμων ενιαία για όλους» και εργαλείο για την είσπραξη των εισφορών είναι το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Χαρακτηριστικά, ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «με την ίδρυση του ΚΕΑΟ, για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας θα αρχίσει να αναζητά με ενιαίο τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ταμείων ταυτόχρονα με την αναζήτηση και των φορολογικών οφειλών».
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία κι αν δεν το κάνει ή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις προϋποθέσεις της ρύθμισης τότε μέσω ΚΕΑΟ θα έρχεται αντιμέτωπος με την κατάσχεση. Άλλωστε αυτό συμβαίνει ήδη στον ΟΑΕΕ με τα ραβασάκια-απειλές κατάσχεσης που έχουν δεχθεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
Όπως έγινε γνωστό τον περασμένο χρόνο, η πρόεδρος του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου με εντολή του υπουργού Εργασίας είχε αποστείλει 90.000 επιστολές προς οφειλέτες, με αποτέλεσμα την είσπραξη του 38% των οφειλομένων ποσών.
Το γεγονός αφενός επιβεβαιώνει την πρακτική των απειλών για την είσπραξη οφειλών αφετέρου πως και με τις απειλές κατάσχεσης τα εισπρακτικά αποτελέσματα είναι μικρά διότι κυριαρχεί η οικονομική ασφυξία στους μικρομεσαίους.


ΠΗΓΗ.  902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου