ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η Ε.Ε. “αρπάζει το ΤΑΪΠΕΔ”


ΚΥΡΙΑΚΗ 25-8-2013

Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και δημιουργία νέου φορέα, με έδρα το εξωτερικό και υπό τον έλεγχο ξένων εμπειρογνωμόνων για την πώληση της δημόσιας περιουσίας ζητούν οι δανειστές (ESM-Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σταθεροποίησης) σύμφωνα με “απόρρητη έκθεση” που επικαλείται το  «Πρώτο Θέμα».

Η εφημερίδα επικαλείται “απόρρητη έκθεση” του ESM («Real Estate Based Asset Financing for the Hellenic Republic -  Confidential-11 June 2013).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία μεταβιβάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ σε νέο φορέα, μια “holding company”, με έδρα και θυγατρικές στο εξωτερικό, που θα ελέγχεται από ξένους μάνατζερ.

Ο νέος φορέας θα έχει τρία Συμβούλια Κορυφής: Το Διοικητικό Συμβούλιο (αντίστοιχο με αυτό του ΤΑΙΠΕΔ που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας και των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του Οργανισμού), το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, που θα είναι ισότιμο με το Δ.Σ. και το υπερκείμενο Εποπτικό Συμβούλιο, που θα αποτελεί το “θεματοφύλακα των συμφερόντων των δανειστών”.

Ο νέος φορέας θα «κεφαλαιοποιήσει» και θα επιδιώξει να προπωλήσει το30% των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού δημοσίου σε ξένα funds. Παράλληλα, διευρύνονται τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία και περιλαμβάνουν ακίνητα, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές.

Τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων «θα παραπέμπονται στο Ελληνικό Δημόσιο και από εκεί κατ’ ευθείαν στους πιστωτές του, όπως απαιτείται».

Σκοπός της πρότασης είναι να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις «μακριά από τις Ελληνικές πολιτικές σκοπιμότητες και πιέσεις».


ΠΗΓΗ. capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου