ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Με τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται πριν από το 2008 θα αρχίσει η λαίλαπα της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας


ΤΡΙΤΗ 20-8-2013

Συνολικά 25.000 είναι τα σπίτια τα οποία κινδυνεύουν και είναι αυτά που αποκτήθηκαν με δάνεια που δεν αποπληρώνονταν και παρουσίαζαν καθυστέρηση.

Η κυβέρνηση προχωρά από την 1η Ιανουαρίου 2014, στη θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί για αυτά τα 25.000 σπίτια, για τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέσσερα είναι τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την προστασία της κύριας κατοικίας:

- Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύφος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.

- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξόφλητου δανείου για την προστασία του ακινήτου. Δηλαδή, διαφορετική θα είναι η μεταχείριση για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου.

- Άνεργοι, πολύτεκνοι και δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν θα κινδυνεύσουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους.

- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους και εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά, θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.

Η όποια απόφαση πάντως για άρση της απαγόρευσης θα ληφθεί κατόπιν διαλόγου με την τρόικα πριν από το τέλος του 2013.

Να σημειωθεί ότι έντονες αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης προκαλεί η πρόθεση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς όλο και περισσότεροι βουλευτές διαμηνύουν ανοιχτά πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια ρύθμιση, ακόμη και αν αυτό σημάνει πτώση της κυβέρνησης και εκλογές.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΠΗΓΗ. zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου