ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ: Σήμερα κρίνεται η τύχη τους


ΤΕΤΑΡΤΗ 21-8-2013
 
ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ: Σήμερα κρίνεται η τύχη τουςΕκκαθάριση εν λειτουργία για τη ΛΑΡΚΟ, που απασχολεί 1.000 εργαζομένους, με σκοπό να πουληθεί ολόκληρη, κλείσιμο εργοστασίων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με γενναία μείωση του προσωπικού τους, που αριθμεί 970 άτομα, ενώ ακόμη και λουκέτο για την ΕΛΒΟ των 350 εργαζομένων είναι το βασικό σενάριο που προωθεί η κυβέρνηση για τις τρεις ζημιογόνες εταιρείες.
Η τύχη τους κρίνετα ισήμερα Τετάρτη καθώς, σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών, θα παρουσιαστεί από τους συμβούλους το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσής τους, με την τρόικα να πιέζει ακόμη και για άμεσο κλείσιμο.
Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ το κυρίαρχο σενάριο είναι να ενταχθεί στις διατάξεις του ελληνικού πτωχευτικού κώδικα, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε μια επιχείρηση η οποία εκκαθαρίζεται εν λειτουργία να πωληθεί στο σύνολό της, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση αλλά και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, και όχι να σπάσει σε κομμάτια («καλή» και «κακή») όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Και οι δύο ξένες εταιρείες, από Ισραήλ και ΗΠΑ, που έχουν προσεγγίσει το υπουργείο Οικονομικών για να αγοράσουν τη ΛΑΡΚΟ έχουν διαμηνύσει ότι μαζί με το εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας θέλουν να αποκτήσουν και τα ανά την Ελλάδα τέσσερα μεταλλεία που διαθέτει, διαφορετικά το πρώτο θα τους είναι άχρηστο.

Φυσικά, για να προχωρήσει η παραπάνω λύση πρέπει η κυβέρνηση να ανανεώσει τη μακροχρόνια παραχώρηση των μεταλλείων και των ακινήτων που χρησιμοποιεί η ΛΑΡΚΟ, η κυριότητα των οποίων ανήκει στο Δημόσιο.

Πιο δραστικές λύσεις προωθούνται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ. Στην περίπτωση των ΕΑΣ το βασικό σενάριο είναι να κλείσουν μερικές από τις εννέα συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτουν, με παράλληλη μείωση του προσωπικού και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα.

Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι η διάσωση της ΕΛΒΟ, εταιρείας λιγότερο ευαίσθητης πολιτικά, αφού απασχολεί μόνο 350 άτομα, για την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο.

Για σύγκρουση με την κυβέρνηση σε περίπτωση που προχωρήσει η πώληση της ΛΑΡΚΟ κάνει λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας Ανδρέας Κορέντζελος. Σήμερα πραγματοποιείται στη Φθιώτιδα ημερίδα για τη ΛΑΡΚΟ με παρόντες βουλευτές. 
 
ΠΗΓΗ. briefingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου