Την άντληση ραδιενεργών υδάτων ξεκίνησε από χθες η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), που εκμεταλλεύεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μετά από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.
"Είναι ένα καθήκον μας που επείγει να αντλήσουμε αυτό το υπόγειο νερό το ταχύτερο δυνατό", έσπευσε να δηλώσει χθες εκπρόσωπος της Tepco.
Η Tepco διευκρίνισε ότι κατασκεύασε ένα πηγάδι και ότι προχώρησε στην άντληση 13 τόνων νερού από τις 14:00 ως τις 20:00 τοπική ώρα (περίπου 08:00 ως 14:00 ώρα Ελλάδος).
Σε κάθε περίπτωση, από τον Μάρτιο του 2011 που ο σεισμός έπληξε την Φουκουσίμα και ο πυρηνικός σταθμός επλήγη, η Tepco δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί την περιβαλλοντική καταστροφή, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 300 τόνοι ύδατος να πέφτουν καθημερινά στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, παρά τις επιφυλάξεις για το αν τα νερά έχουν μολυνθεί σε υψηλό βαθμό από ραδιενέργεια.
Η Tepco προβλέπει ότι ως τα μέσα Αυγούστου θα έχει θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την άντληση 100 τόνων μολυσμένου ύδατος ημερησίως, το οποίο θα φιλτράρεται και θα ανακυκλώνεται για την ψύξη των αντιδραστήρων στον σταθμό.

Διαρροή ραδιενεργών υδάτων και στην Ταϊβάν

Σα να μην έφθαναν αυτά, στην Ταϊβάν διαπιστώθηκε ότι εδώ και τριάμισι χρόνια διαρρέονταν ραδιενεργά ύδατα από ένα παλαιό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση της Control Yuan, που δόθηκε αυτή την εβδομάδα στην δημοσιότητα, από τον Δεκέμβριο του 2009 παρατηρείται διαρροή από δύο αντιδραστήρες του εργοστασίου, 15.370 μιλιλίτρων και 4.830 μιλιλίτρων αντίστοιχα και ότι στα δείγματα νερού που ελήφθησαν από την περιοχή εντοπίστηκε ραδιενεργό υλικό όπως καίσιο-137, κοβάλτιο-60, μαγγάνιο-54 και χρώμιο-51.
Η έκθεση αναφέρει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία Taiwan Power Co απέτυχε να εντοπίσει την αιτία της διαρροής με αποτέλεσμα αυτή να συνεχίζεται. Η έκθεση δημοσιοποιείται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη δημόσιος διάλογος σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στο νησί. Η βουλή πρόκειται να ψηφίσει πρόταση για δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα με το οποίο οι πολίτες θα καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του τέταρτου πυρηνικού εργοστασίου της Ταϊβάν, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πρόκειται να ξεκινήσει την λειτουργία του το 2016.
Να σημειωθεί ότι το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη βόρεια ακτή ξεκίνησε την λειτουργία του το 1979.
 

ΠΗΓΗ. Η ΑΥΓΗ