Από σήμερα το πρωί, η EBU εφαρμόζει την απόφασή της για διακοπή της αναμετάδοσης της ΕΡΤ μέσω του δορυφόρου και του site της, έχοντας βασιστεί εκ των προτέρων στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι επίσης σήμερα το πρωί ο μεταβατικός φορέας της Δ.Τ. ξεκινά να μεταδίδει ένα υποτυπώδες ενημερωτικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, παρά τα προσκόμματα που δημιουργεί η παραπάνω εξέλιξη, οι τηλεθεατές μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το πλήρες πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ, καθώς αυτό θα συνεχίσει να εκπέμπεται διαδικτυακά "με την ίδια υψηλή πιστότητα εικόνας" μέσω του ertopen.com, του thepressproject.gr και όλων των άλλων ιστοσελίδων και περιφερειακών σταθμών που αναμεταδίδουν το πρόγραμμα. Και ενώ τα οφέλη που προσδοκά η πλευρά της κυβέρνησης από την απόφαση της EBU είναι περισσότερο από σαφή, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ διατυπώνουν ερωτήματα σχετικά με αυτή. Αφού ευχαριστούν την ένωση διοικήσεων κρατικών ραδιοτηλεοράσεων για την υποστήριξη που έδειξε προς την ΕΡΤ όλο αυτό το διάστημα, οι εργαζόμενοι τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους ότι δεν κατανοούν την απόφαση να σταματήσει τη μετάδοση των προγραμμάτων της, "ιδιαιτέρως πριν καν ελέγξει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που η ίδια είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη μετάδοση ανεξάρτητου (editorially independent) ενημερωτικού προγράμματος από πλευράς Δ.Τ. αλλά και πριν από την τελική κρίση του ΣτΕ".
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι "δεσμεύσεις" αυτές της κυβερνητικής πλευράς προς την EBU περί μετάδοσης "ενημερωτικού προγράμματος" αφορούν απλώς σε δίωρη εκπομπή ενημερωτικού περιεχομένου που θα προβάλλεται 8-10 το πρωί, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κανονικό δελτίο ειδήσεων, τουλάχιστον εντός αυτής της εβδομάδας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρουσιαστές θα είναι η πρώην επικεφαλής του διεθνούς ρεπορτάζ της ΕΡΤ Οντίν Λιναρδάτου και ο Γιάννης Τρουπής, εις εκ των συντακτών που κάλυπταν το κυβερνητικό ρεπορτάζ στην ΕΡΤ.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι επιτελείς του Π. Καψή συναντούν μεγάλη δυσκολία στη συγκρότηση ενός προγράμματος, καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αφενός πολλοί που συμπεριλαμβάνονται στους 577 που ανακοινώθηκαν δεν έχουν αποφασίσει εάν τελικά θα υπογράψουν τη δίμηνη σύμβαση και, αφετέρου, ορισμένοι αποφεύγουν να είναι από τους πρώτους που θα "εκτεθούν" στη Δ.Τ. προκειμένου να μην ταυτιστούν με το εγχείρημα της κυβέρνησης. Εξαιτίας αυτού, όπως έλεγαν εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην "Αυγή", έχουν αρχίσει να καλούν δημοσιογράφους της ΕΡΤ να συμβάλουν, οι οποίοι έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους αλλά αυτές δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα. Κάτι που, όπως επισημαίνουν, παραβιάζει τη νομιμότητα.
Εν τω μεταξύ, χθες το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε mail σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση και η αίτησή τους περιείχε λάθη ή παραλείψεις, να υποβάλουν νέα αίτηση έως σήμερα το μεσημέρι στις 12. Εργαζόμενοι της ΕΡΤ που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής σχολίαζαν ότι στον απόηχο των "διαβεβαιώσεων" του Π. Καψή περί ενδεχόμενων λαθών που θα διορθώνονταν αυτό συνιστά προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί την ύστατη στιγμή "σύννομη" προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Στον ακτιβιστικό ιστοχώρο AVAAZ, έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών με αίτημα την μη διακοπή της ροής των μεταδόσεων της ΕΡΤ από την EBU...

Η μετάδοση της ΕΡΤ και ΕΡΑ γίνεται από την ιστοσελίδα http://www.ertopen.com


ΠΗΓΗ. Η ΑΥΓΗ