ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αναβλήθηκαν χειρουργεία ελλείψει αντιδραστηρίων - ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


ΠΕΜΠΤΗ 29-8-2013

Αναβλήθηκαν και χθες, στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας προγραμματισμένες από καιρό, χειρουργικές επεμβάσεις ελλείψει αντιδραστηρίων στο Κέντρο Μοριακού Ελέγχου Αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ένα από τα 9 Κέντρα της χώρας. Με ευθύνη του υπουργείου Υγείας, η εντολή για την υπογραφή (χθες) νέας σύμβασης, δηλαδή τρεις ημέρες μετά αφότου έληξε η προηγούμενη σύμβαση, σήμανε την ταλαιπωρία των ασθενών αφού για λόγους ασφαλείας αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία προκειμένου τα (ελεγμένα) αποθέματα αίματος να επαρκέσουν για την κάλυψη αναγκών σε τυχόν επείγοντα περιστατικά αλλά και σε πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, όπως οι νεφροπαθείς κ.ά.
Η έλλειψη αντιδραστηρίων είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια η λειτουργία του Μοριακού Ελέγχου στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Οι αιμοληψίες συνεχίζονται κανονικά αλλά από την έλλειψη αντιδραστηρίων δεν γίνονται έλεγχοι με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλείς οι μεταγγίσεις για αυτό και αποφασίστηκε τα ηλεγμένα αποθέματα αίματος να διατηρηθούν για λόγους ασφαλείας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν πως το πρόβλημα θα αποκατασταθεί «τις επόμενες ώρες» ενώ από την 5η ΥΠΕ ανακοινώθηκε ότι η διοίκηση του ΠΝΛ θα προχωρούσε (χθες) στην υπογραφή της σύμβασης, μετά από εντολή του υφυπουργού Υγείας Α. Μπέζα, με τον διοικητή του ΠΝΛ Ηλία Σκυλλάκο να διαβεβαιώνει, σε επιστολή του στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζ. Μακρή, ότι «οι τρέχουσες ανάγκες καλύπτονται από τις ήδη ελεγμένες φιάλες αίματος καθώς και από μικρή ποσότητα αντιδραστηρίων (απόθεμα ασφαλείας)».
Ωστόσο και χθες αναβλήθηκαν προγραμματισμένες από καιρό χειρουργικές επεμβάσεις όπως επιβεβαιώνει με δήλωσή του, ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΝΛ Κώστας Φουντάς. Ασθενείς επίσης σημείωναν χθες στην «Ε» την ανησυχία τους από το ενδεχόμενο να υπάρξουν προβλήματα στην κάλυψη αναγκών σε Τμήματα όπως η Μεσογειακή Αναιμία, εκφράζοντας την ελπίδα να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των διοικούντων και άμεσα το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του ΓΝΛ να εφοδιασθεί με αντιδραστήρια.

ΟΕΝΓΕ
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημ. Βαρνάβας σε δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει πως «δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις συλλόγων ασθενών και νοσοκομειακών γιατρών προς Διοικήσεις Νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το τεράστιο ζήτημα που ανέκυπτε με τη λήξη των συμβάσεων για τον μοριακό έλεγχο και παρά τις διαβεβαιώσεις που έδιναν ότι όλα βαίνουν καλώς, σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα βρίσκονται στον αέρα και μεταγγιζόμενοι ασθενείς κινδυνεύουν.
Το περιστατικό αυτό, πέραν του σοβαρού κινδύνου που εγκυμονεί για ασθενείς που θα μεταγγιστούν με αίμα που δεν έχει υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο, έχει ακόμη μία διάσταση.
Το υπουργείο καλεί τα Νοσοκομεία να προβούν σε απ΄ ευθείας ανάθεση, αντί να διενεργήσουν διαγωνισμό για προμήθεια αντιδραστηρίων. Πρόκειται για πρακτική πλήρους αδιαφάνειας, την οποία βεβαίως αργότερα θα χρεώσουν στους γιατρούς. Θα στείλουν δηλαδή Επιθεωρητές, οι οποίοι θα κατηγορήσουν τους γιατρούς για μη σύννομη προμήθεια υλικών και ευθύς αμέσως ο κ. Γεωργιάδης θα τους θέσει σε αυτοδίκαιη αργία, κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης!» καταλήγει ο κ. Βαρνάβας.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΠΝΛ Κώστας Φουντάς σε δήλωσή του σημειώνει πως «με έκπληξή μου διαπίστωσα σήμερα ότι προφανώς υπάρχουν δύο κόσμοι: ο κόσμος στον οποίο ζει η διοίκηση του νοσοκομείου και ένας άλλος, στον οποίο ζουν οι ασθενείς και οι γιατροί τους. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι οι χθεσινές δημόσιες διαβεβαιώσεις του Διοικητή του Π.Γ.Ν. Λάρισας, περί επάρκειας αίματος, οδήγησε στην ακύρωση των προγραμματισμένων από καιρό χειρουργείων μου.
Ασθενείς με όγκους εγκεφάλου χρειάζεται να περιμένουν εκ νέου, άγνωστο μέχρι πότε, για να κάνει η Διοίκηση το αυτονόητο, τη δουλειά της.
Προχθές δεν υπήρχαν αντιβιοτικά, χθες δεν υπήρχαν ράμματα, σήμερα δεν υπάρχει αίμα και αύριο δεν θα υπάρχουν ασθενείς. Αναρωτιέμαι ποιον ωφελεί η όλη κατάσταση» καταλήγει ο κ. Φουντάς.

ΠΗΓΗ. eleftheria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου