ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Οι ενδείξεις του φωτόμετρου της φωτογραφικής μηχανής

 


Την παλιά εποχή οι φωτογραφικές μηχανές δεν διέθεταν ενσωματωμένο φωτόμετρο. 

Στην συνέχεια απόκτησαν κάποιες φωτόμετρα σεληνίου συνήθως, αλλά οι ενδείξεις τους ήταν ανεξάρτητες από τις ρυθμίσεις που κάναμε στις μηχανές, οπότε και οι ενδείξεις τους το ίδιο. 

Με την μεγάλη ανάπτυξη των φωτογραφικών μηχανών SLR που έγινε στην Ιαπωνία ήδη από την δεκαετία του 60′, οι φωτογραφικές μηχανές όχι μόνο απόκτησαν ενσωματωμένα φωτόμετρα, αλλά αυτά τα φωτόμετρα ήταν συνδεδεμένα με τις ρυθμίσεις της μηχανής, οπότε σχετικές ήταν και οι ενδείξεις. 

Εκείνη την περίοδο, αλλά και αργότερα η κάθε φωτογραφική μηχανή είχε το δικό της σύστημα ενδείξεων. Μπορεί η ένδειξη να ήταν μια βελόνα, που κινούνταν πάνω κάτω ή δεξιά αριστερά επάνω σε κάποιες ενδείξεις. 

Αυτές  μπορεί να ήταν ενδείξεις ταχύτητας ή διαφράγματος ή ενδείξεις σωστής φωτομέτρησης ή υποέκθεσης/υπερέκθεσης. Αυτόν τον τελευταίο τρόπο έχουν υιοθετήσει σχεδόν σε όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που διαθέτουν ενσωματωμένο φωτόμετρο.

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις του φωτόμετρου για την φωτογραφία

Ας πάμε όμως στις ενδείξεις κατευθείαν. Υπάρχει μια κλίμακα. 

Στη μέση υπάρχει η ένδειξη -0-. 

Το μηδέν αυτό σημαίνει ότι εκεί έχουνε ένα σωστό συνδυασμό στις ρυθμίσεις μας και η φωτογραφία μας δεν θα βγει ούτε φωτεινή, ούτε σκοτεινή. 

Δεξιά και αριστερά  από το -0- υπάρχουν οι ενδείξεις + (συν)  και – (πλην). 

Αυτή η κλίμακα είναι διαβαθμισμένη σε τρίτα του stop, ενώ τα ολόκληρα stop είναι σημειωμένα πιο έντονα συνήθως  +1, +2 ή και +3, ενώ από την άλλη -1, -2, και -3.                   Τα τρίτα του στόπ μπορεί να είναι σημειωμένα με τελίτσες ενώ τα ολόκληρα στοπ με γραμμές. 

Θυμίζω εδώ ότι στοπ στην φωτογραφία ονομάζουμε την οποιαδήποτε ρύθμιση που διπλασιάζει ή υποδιπλασιάζει το φως στην φωτογραφία μας.

Για το πως δουλεύει το φωτόμετρο της μηχανής και γενικά όλα τα φωτόμετρα έχω γράψει σε άλλα άρθρα, εδώ μας ενδιαφέρουν μόνο οι ενδείξεις. 

Οπότε -0- η σωστή έκθεση, (-) η φωτογραφία θα βγει σκοτεινή, (+) η φωτογραφία θα βγει φωτεινή. 

Πόσο σκοτεινή και φωτεινή; Όσο μας δείχνει η κλίμακα. 

Συνήθως από -3 στοπ, μέχρι +3 στοπ. Αυτές τις ενδείξεις μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και να κάνουμε μόνοι μας  διαδοχική υπερ/υποέκθεση. 

Οι μικρές ενδείξεις τελίτσες ή γραμμούλες είναι τρίτα του στοπ, ενώ οι πιο έντονες ή αυτές που έχουν νούμερο είναι ολόκληρα στοπ. 

Σε κάποιες φωτογραφικές μηχανές υπάρχει η δυνατότητα να αντιστρέψετε τις ενδείξεις όπως σας βολεύουν. Δηλαδή να πάνε τα (-) και τα (+) ανάποδα, τα δεξιά αριστερά και τα αριστερά δεξιά. Μιας και από το εργοστάσιο στις Nikon και τις Canon είναι αντίστροφα.


  • Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart. Μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook Dimitrios Asithianakis. 

 

ΠΗΓΗ. photographyinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου