ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ.........Κράτος εν κράτει;

 


Του Γιάννη Κορωναίου
 

Η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου το μακρινό 1998 στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου όχι μόνο για τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς, την άσκηση λεκτικής και σωματικής βίας από τα ισχυρότερα προς τα ασθενέστερα μέλη της αθλητικής «οικογένειας», αλλά και για τα οικονομικά σκάνδαλα, την κακοδιαχείριση και τη διασπάθιση δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος εντός των αθλητικών ομοσπονδιών. Κι όλα αυτά, με την ανοχή ή καλύτερα με τη στήριξη πολιτικών, γενικών γραμματέων, βουλευτών, υφυπουργών και υπουργών, κυβερνήσεων ολόκληρων!

Οι καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη για οικονομικές ατασθαλίες στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, και βέβαια δεν είναι οι μοναδικές που καταγράφονται από αθλητή εγνωσμένης αξίας σε βάρος των διοικούντων του αθλήματος που διακρίνεται ή διακρίθηκε. 

Τα ίδια έχουν γίνει στον στίβο, στην άρση βαρών, στην ποδηλασία, στην πυγμαχία, σε όλα τα αθλήματα που εκπροσωπούνται τα εθνικά χρώματα σε Ολυμπιάδες και παγκόσμια πρωταθλήματα, που υπάρχουν επιδοτήσεις και χορηγοί, που υπάρχουν φίλαθλοι με αγοραστική δύναμη αλλά και… ψήφοι.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Σοφία Μπεκατώρου, ο Παναγιώτης Μάντης και άλλοι ολυμπιονίκες στην ιστιοπλοΐα είχαν μιλήσει και στο παρελθόν σε βάρος της Ομοσπονδίας και των μελών της, χρεώνοντάς τους αλαζονική συμπεριφορά σε βάρος των αθλητών, ειδική μεταχείριση σε συγκεκριμένους αθλητές και προπονητές, κατάχρηση εξουσίας αλλά και διαφθορά. 

«Ζητούμε να γκρεμίσετε τείχη διαφθοράς, τείχη κατάχρησης εξουσίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος», είχε πει το 2019 στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων ο Νίκος Κακλαμανάκης, στρέφοντας τα βέλη του κατά του επί 24ετίας προέδρου της ΕΙΟ, Αντώνη Δημητρακόπουλο. Ο κ. Δημητρακόπουλος εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1997 και παραμένει μέχρι σήμερα ο απόλυτος άρχων του αθλήματος, καθώς στις τελευταίες εκλογές εξελέγη παμψηφεί!

Και βέβαια, δεν είναι ο μόνος… μαθουσάλας αθλητικός παράγοντας της ελληνικής πραγματικότητας. Ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση, θέλει τους προέδρους στον αθλητισμό να έχουν καθίσει αρκετά χρόνια στην καρέκλα. 

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος εξελέγη πρώτη φορά πρόεδρος της ΕΟΚ (μπάσκετ) το 1998, κι ενώ ήταν μέλος της διοίκησης αρκετά χρόνια, και με μικρά διαλείμματα –διατέλεσε πρόεδρος της FIBA Europe την οκταετία 2002-2010– παραμένει στο τιμόνι του μπάσκετ μέχρι σήμερα. 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Μανώλης Κατσιαδάκης, βρίσκεται στον θώκο του από το 1989! Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Ισίδωρος Κούβελος, κρατά τα ηνία του αθλήματος από το 2001, για 20 συναπτά έτη! 

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, ο γνωστός πολιτικός μηχανικός, Σπύρος Ζαννιάς, είναι 25 χρόνια πρόεδρος, ενώ ο σημερινός γ.γ. του ΣΕΓΑΣ, Βασίλης Σεβαστής, είναι συνυφασμένος με τον στίβο στη χώρα καθώς διατέλεσε πρόεδρός του από το 1997 μέχρι το 2011, για να μεταφερθεί στη θέση του γ.γ. την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

Παλαιότερος όλων, ο ισχυρός άνδρας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που ανεδείχθη για πρώτη φορά πρόεδρος στην Ομοσπονδία –τότε ΕΚΟΦ– το 1984! Ωστόσο η τετραετής απουσία του την περίοδο 1990-94 του στερεί τα πρωτεία του προέδρου με τα περισσότερα χρόνια στην πλάτη, καθώς προηγείται ο κ. Κατσιαδάκης, με 32 χρόνια, και ακολουθεί ο κ. Διαθεσόπουλος με 30…

Όλοι οι παραπάνω βρέθηκαν στο στόχαστρο του νυν υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος πριν από ένα χρόνο έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορούσε στα όρια ηλικίας και στον χρόνο θητείας των διοικήσεων των αθλητικών Ομοσπονδιών. 

Τον Σεπτέμβρη έγινε νόμος τους κράτους μόνο με τις κυβερνητικές ψήφους και, σύμφωνα με αυτόν, 

α) το ηλικιακό όριο για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ομοσπονδιών και σωματείων έπεσε από τα 71 στα 70 έτη ώστε να εναρμονιστεί πλήρως με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). 

β) Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας όποιος έχει συμπληρώσει τρεις συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό. 

γ) Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο ετών.

Στο στόχαστρο η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

Τόσο διά στόματος Νίκου Κακλαμανάκη, όσο και από άλλους αθλητές, η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας καταγγέλλεται για μια σειρά έκνομων πράξεων. Ανάμεσά τους είναι η κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των κρατικών επιχορηγήσεων για σειρά ετών, παράνομες συναλλαγές με αντικείμενο την αγοραπωλησία σκαφών και εξαρτημάτων τους, υπερτιμολογήσεις εξόδων όπως ταξιδιωτικών εισιτηρίων, ιατρικών αποδείξεων, ασφαλειών των σκαφών κ.ά., πλαστά παραστατικά για υπολογιστές και γραφική ύλη, εικονικά τιμολόγια για μίσθωση ιστιοπλοϊκών σκαφών, καυσίμων και σέρβις σκαφών. 

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί στις εισαγγελικές αρχές που ερευνούν τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Ομοσπονδία, ενώ πληροφορίες που θα επιβαρύνουν τη θέση ορισμένων διοικούντων της Ομοσπονδίας έχουν και τα οκτώ πρόσωπα που αναμένεται να καταθέσουν στον εισαγγελέα κ. Σιμιτζόγλου, ύστερα από την αίτηση των Κακλαμανάκη - Μπεκατώρου.

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και, σύμφωνα με πηγές, έχουν κατατεθεί από τον Ν. Κακλαμανάκη, είναι συνέχεια των όσων είχε πει ο ίδιος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Η τοποθέτησή του πριν από έναν χρόνο είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ομοσπονδίας, η οποία κατέθεσε αγωγή σε βάρος του και την επιδίκαση αποζημίωσης 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη από συκοφαντική δυσφήμιση. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΙΟ, έχουν διενεργηθεί δύο φορές έλεγχοι το τελευταίο διάστημα στα οικονομικά στοιχεία της Ομοσπονδίας τόσο από ανεξάρτητη εταιρεία Ορκωτών Λογιστών όσο και από το μεικτό κλιμάκιο του υπ. Οικονομικών και της γγ. Αθλητισμού, και δεν έχει διαπιστωθεί κάτι το επιλήψιμο.

Κράτος εν κράτει

Τι συμβαίνει τελικά στις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες; Την απάντηση τη δίνει ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά τα του ελληνικού αθλητισμού, η Ολυμπιονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου: «Άβατο! Οι ελληνικές ομοσπονδίες είναι άβατο και υπεύθυνες για κάθε είδους κακοποίηση», είπε η κα Πατουλίδου σε πρόσφατη παρέμβασή της σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας μάλιστα τη δική της εμπειρία από τη σύγκρουση με την ηγεσία του στίβου το 1992. 

«Πολλοί αθλητές δεν είχαμε πληρωθεί λόγω των οικονομικών ζητημάτων που αντιμετώπισε ο ΣΕΓΑΣ. Ζήτησα διαχειριστικό έλεγχο στο ΣΕΓΑΣ και με είχαν για 2 χρόνια σε “μαύρη” λίστα», είπε η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης.

Η διοργάνωση που κόστισε 10 φορές ακριβότερα

Για τον στίβο και την κακοδιαχείριση σε διοργανώσεις και στα της Ομοσπονδίας έχουν γραφτεί πολλά κατά καιρούς. Ως «αρχηγός των αθλημάτων» παίρνει τη μερίδα του λέοντος από τις κρατικές επιχορηγήσεις, διοργάνωσε ή συνδιοργάνωσε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στο παρελθόν, ανάμεσά τους το παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑΘΗΝΑ 1997, μια διοργάνωση που κόστισε 10πλάσια του προϋπολογισμού της, οι υπεύθυνοι βρέθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης και χρειάστηκαν διαδοχικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να αθωωθούν.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών του υπ. Οικονομικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από τους ελέγχους που διενήργησαν προέκυψε ότι το κόστος της διοργάνωσης υπερέβη περίπου 10 φορές τον αρχικό προϋπολογισμό, φτάνοντας στα 19 δισ. δραχμές όταν είχε προϋπολογιστεί λίγο πάνω από τα 2,2 δισ. «Όλες οι δαπάνες έγιναν χωρίς τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις Τελετές Έναρξης και Λήξης, που είχαν προϋπολογιστεί για 800.000.000 δραχμές και ανατέθηκαν απευθείας αντί 2.000.000.000 δραχμών.

»Υπήρξε πληθώρα προσλήψεων χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς αιτιολόγηση καταβολής υπερωριών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πληρωμή “εθελοντών”, στους οποίους καταβλήθηκε αμοιβή 600.000.000 δραχμών, ενώ για τις αναγκαίες προσλήψεις είχαν προϋπολογιστεί 175.000.000 δρχ. Τελικά καταβλήθηκαν περίπου 760.000.000 δρχ.

»Για τα έργα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν, δεν τηρήθηκε η διαδικασία κατασκευής δημοσίων έργων, η οποία εξασφαλίζει διαφάνεια, με αποτέλεσμα το κόστος τους να είναι ανεξέλεγκτο», σημειωνόταν στο πόρισμα. 

Οι υπεύθυνοι από την πλευρά τους εξηγούσαν ότι οπουδήποτε συνέβησαν διαδικασίες… φαστ τρακ, έγιναν γιατί το επέβαλε το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Υπό αυτό το σκεπτικό, το 2014 κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία για να απαλλαγούν τα μέλη τής «Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή» από τις κατηγορίες για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, η οποία υπερψηφίστηκε. 

Ωστόσο τον Νοέμβριο του 2015 η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ως αντισυνταγματική τη διαγραφή του καταλογισμού και μετά από συνεχείς συνεδριάσεις του αποφάσισε το 2016 ότι 30 υπεύθυνοι-μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής κα Εκτελεστικής Επιτροπής ευθύνονται για την κατασπατάληση 30 εκατ. ευρώ (με τη μετατροπή δραχμών σε ευρώ), ανάμεσά τους μέλη της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ, πρώην γγ. Αθλητισμού κ.ά. Χρειάστηκε νέα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2019 για να αθωωθούν οι υπεύθυνοι και να αρθεί η υποχρέωση της επιστροφής των χρημάτων στο δημόσιο ταμείο.

 Ο κ. Βασίλης Σεβαστής, γ.γ. του ΣΕΓΑΣ, είχε τοποθετηθεί για το θέμα ότι βγήκε η τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Η υπόθεση του “ΑΘΗΝΑ 97” απασχολεί όλα αυτά τα χρόνια τόσο τη Δικαιοσύνη όσο και τη δημοσιότητα. Συντηρείται δε από αυτούς, που εκπροσωπούσαν τότε τον ΣΕΓΑΣ, ανέλαβαν μια τεράστια διοργάνωση δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή της αντί για πέντε υποβάλλοντας στην Πολιτεία, έναν εικονικό Προϋπολογισμό και παραχωρώντας στην IAAF πρωτοφανείς μέχρι τότε παροχές προκειμένου να πετύχουν τους δικούς τους στόχους.

»Η μετέπειτα κωλυσιεργία τους και η αντιπαράθεση με την Πολιτεία είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ξεκινήσει η ουσιαστική προετοιμασία της διοργάνωσης ένα χρόνο πριν την διεξαγωγή της.

»Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν όλα κάτω από ασφυκτικές συνθήκες χρόνου, η Οργανωτική Επιτροπή να αναγκασθεί να κάνει προμήθειες και κατασκευές που ήταν αρμοδιότητες του Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.

»Όλα αυτά μάλιστα έγιναν με πλήρη διακομματική τότε συναίνεση και συμμετοχή και με πλήρη κάλυψη της τότε Κυβέρνησης. Δεδομένου μάλιστα ότι παιζόταν τότε το κύρος της Χώρας, αλλά και η επιτυχής διεξαγωγή του ΑΘΗΝΑ 97, συνδέονταν άμεσα με την ανάληψη από την Χώρα μας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όλοι οι εμπλεκόμενοι λειτουργούσαμε με την πεποίθηση ότι εκτελούμε ένα Εθνικό καθήκον. Πολύ περισσότερο που γνωρίζαμε ότι τις υπηρεσίες του ΑΘΗΝΑ 97 πλαισίωναν τότε Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οικονομικοί υπόλογοι, ορκωτοί λογιστές και οργανωμένες οικονομικές υπηρεσίες», σημείωνε ο κ. Σεβαστής.

Η σημερινή διοίκηση του ΣΕΓΑΣ (πρόεδρος ο κ. Κ. Παναγόπουλος, γ.γ. ο κ. Σεβαστής) είναι σε κόντρα με αρκετούς από τους πρωταθλητές αλλά και με τον υφυπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος χορηγεί τις δόσεις της κρατικής επιδότησης μετά από αυστηρούς ελέγχους, προκαλώντας όμως, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του αθλήματος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - αθλήματα

Τι πήραν οι αθλητικές ομοσπονδίες το 2020

Πάνω από 17 εκατομμύρια ευρώ (17.327.086) έλαβαν οι 44 αθλητικές ομοσπονδίες και οι 4 ομοσπονδίες Ατόμων με Αναπηρία για το 2020, μια χρονιά που ματαιώθηκαν οι περισσότερες αθλητικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα τους Ολυμπιακούς, δεν διεξήχθησαν αρκετά εγχώρια πρωταθλήματα, δεν πραγματοποιήθηκαν αποστολές στο εξωτερικό, εσωτερικά ταξίδια, προπονήσεις και προετοιμασίες. 

Ήταν η πρώτη χρονιά που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Χίλων, ένα «αξιοκρατικό, διαφανές και εντέλει αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των Ομοσπονδιών, με απολύτως μετρήσιμους δείκτες, που αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες τους», όπως το είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης.

Αυτά κατανεμήθηκαν ως εξής:

ΣΕΓΑΣ: 2.778.000 

ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Κ.Ο.Ε.): 2.155.086 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (ΕΟΚ/μπάσκετ): 1.868.000 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (βόλεϊ): 1.290.000 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΕΓΟ): 995.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (Ε.Κ.ΟΦ.Ν.Σ.): 858.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Ε.Ι.Ο.): 772.000

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Χάντμπολ.): 764.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΛΗΣ (Ε.Ο.Π.): 686.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ (Ε.Ο.Π.): 422.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΖΟΥΝΤΟ (Ε.Ο.Τ.): 372.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΗΣ ΒΑΡΩΝ (Ε.Ο.Α.Β.): 361.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Πινγκ πονγκ): 356.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (Ε.Φ.Ο.Α.): 344.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ (Ε.Ο.Κ.Κ.): 275.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ (Ε.Ο.Ξ.): 236.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ (Ε.Ο.Τ.): 202.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ (ΕΛ.Ο.Τ.): 191.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΠΠΑΣΙΑΣ: 188.000

ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΚ.Ο.Ε.) : 187.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ (Ε.Ο.Π.): 152.000

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Ε.Σ.Ο.): 125.000

Είκοσι μια ακόμα ομοσπονδίες επιδοτήθηκαν με λιγότερες από 100.000 ευρώ για το 2020. 

Ο «εμφύλιος» στην Άρση Βαρών

Η Άρση Βαρών προσέφερε στη χώρα μας τεράστιες διακρίσεις και ανέδειξε μερικούς από τους μεγαλύτερους αθλητές. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η λάμψη των μεταλλείων θάμπωσε υπό το βάρος του σκανδάλου ντόπινγκ που αποκαλύφθηκε το 2008. 

Την αποκατάσταση του ονόματός της και την επαναφορά στον δρόμο των επιτυχιών ανέλαβαν οι άνθρωποι που τη σήκωσαν ψηλά σε ολυμπιακούς και σε παγκόσμια πρωταθλήματα, η Dream Team της με πρώτο τον τρις Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, ο οποίος την ίδια χρονιά που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο εξελέγη πρόεδρος της ΕΟΑΒ.

Κι ενώ οι προσδοκίες ήταν μεγάλες και όλες οι δόξες του αθλήματος από κοινού προσπάθησαν για την αναβίωση των περασμένων μεγαλείων, η πραγματικότητα ήρθε να ανατρέψει τις ελπίδες. 

Οι συνεχείς αποτυχίες σε αθλητικό επίπεδο της Εθνικής ομάδας, οι συνεχείς αλλαγές των προπονητών, η ελλιπής χρηματοδότηση, η συνέχιση της πολιτικοποίησης του αθλήματος –από το ΠΑΣΟΚ πέρασαν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Άρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός, ο «αρχιστράτηγος της νίκης» κατά τον Σημίτη, Χρήστος Ιακώβου, ο ίδιος ο Πύρρος Δήμας– η διάλυση σωματείων που είχαν παράδοση στην Άρση Βαρών και οι έριδες μεταξύ των βετεράνων του αθλήματος είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα η Άρση Βαρών να είναι ένα βήμα πριν την οριστική διάλυση. 

Ο Πύρος Δήμας, πρόεδρος ακόμα της Ομοσπονδίας, βρίσκεται στο στόχαστρο των παλιών συναθλητών του επίσης Ολυμπιονικών, όπως είναι οι Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Βίκτωρ Μήτρου, Γιάννα Χατζηϊωάννου, Γιώργος Τζελίλης, Παύλος Σαλτσίδης, Χρήστος Σπύρου, οι οποίοι του χρεώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάρρευση.

Στο «κατηγορώ» της Ομάδας Πρωτοβουλίας Διάσωσης της Άρσης Βαρών προς τον Δήμα εντάσσονται οι προσωπικές φιλοδοξίες τις οποίες του αποδίδουν και το «παιχνίδι» με συγκεκριμένα σωματεία σε βάρος του συνόλου, το γεγονός ότι παρ’ ότι είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι και προπονητής της Εθνικής Ομάδας Άρσης Βαρών των ΗΠΑ, οι συγκρούσεις με τους ομοσπονδιακούς προπονητές – επί των ημερών του απομακρύνθηκαν οι Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Σαμπάνης, Χρήστος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Σπύρου και ο αδελφός του Οδυσσέας Δήμας. 

Παράλληλα με ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία χρεώνει στον Δήμα κακοδιαχείριση στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, στην οποία αφήνει χρέος 400.000 ευρώ. «Το 2008 η κρατική επιχορήγηση ήταν 1.600.000 και το 2020 μόλις 360.000, χωρίς να κάνει το παραμικρό για να σταματήσει ο κατήφορος. Πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα, από τότε που ήταν βουλευτής και πρόεδρος της ΕΟΑΒ, η επιχορήγηση είχε μειωθεί αρκετά.

»Χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί τ’ όνομα υπουργών, δήθεν για πολύ καλές φιλικές σχέσεις, εκθέτοντας και εκείνους, όταν λέει ότι θα πάρει περισσότερα χρήματα, ενώ δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο», σημειώνουν τα μέλη της ομάδας που έχουν τεθεί απέναντι από τον Δήμα, προσθέτοντας ότι όλες οι υποσχέσεις του για ενίσχυση μέσω επιχειρηματικών προσφορών επίσης αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες.

Από την πλευρά του, το πάλαι ποτέ «λιοντάρι της Χιμάρας» αντικρούει ότι αυτός και οι συνεργάτες του έκλεισαν τη «μαύρη τρύπα» των 400.000 ευρώ, ότι μπήκε μπροστά το 2008 για να σώσει το άθλημα από τον αφανισμό και ότι με τις θέσεις που έχει, ως ομοσπονδιακός προπονητής των ΗΠΑ και ως μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, βοηθά να σωθεί το άθλημα τη δεδομένη δύσκολη στιγμή.

 

ΠΗΓΗ. greekschannel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου