Υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων εντός του Φεβρουαρίου έχουν οι εργοδότες που κατά τον Ιανουάριο έθεσαν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού τους σε αναστολή σύμβασης, εφόσον ανήκουν στις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις.
Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας ορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών που έκαναν χρήση του μέτρου των αναστολών, ξεκαθαρίζοντας ότι για αυτές που είναι κλειστές, η βασική υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας λήγει παράλληλα με το υποχρεωτικό λουκέτο.
Αντίθετα, για τις πληττόμενες, η υποχρέωση διαρκεί για διάστημα ίσο με το διάστημα που διαρκεί η χρήση του μέτρου της αναστολής, εντός κάθε μήνα και υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης δεν θα κάνει ξανά χρήση τον επόμενο.
Έτσι, στην πράξη και ειδικά για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου που άνοιξαν στις 18 Ιανουαρίου, οι εργοδότες που κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών, ως πληττόμενοι από 18 έως 31 Ιανουαρίου, μπορούν να απολύσουν μετά τις 14 Φεβρουαρίου -και αυτό εάν δεν τους επιτραπεί ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο μέτρο των αναστολών τον επόμενο μήνα.
Με έγγραφό του το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε διευκρινίσεις αναφορικά με την απαγόρευση απολύσεων, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι συζητήσεις για το εάν το μέτρο των αναστολών θα ισχύσει για τον Φεβρουάριο όπως και τους προηγούμενους μήνες ή θα υπάρξουν αλλαγές, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αγορά, με τη μερική και σταδιακή άρση του lockdown.
Στο έγγραφο ξεκαθαρίζεται πως σε ό,τι αφορά δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής για τον μήνα Δεκέμβριο 2020 αλλά και Ιανουάριο καθώς ήδη δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σχετική υπουργική απόφαση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας, για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τους τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή. Σε περίπτωση, δε, πραγματοποίησης καταγγελίας, αυτή είναι άκυρη.
Αναφορικά με τις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, τόσο για τον μήνα Δεκέμβριο όσο και για τον Ιανουάριο, η εγκύκλιος του υπουργείου επισημαίνει ότι όσο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού.
Εάν οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ο νόμος προβλέπει ότι η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων ισχύει για ισόχρονο διάστημα μετά την αναστολή.
Προσοχή όμως. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ισόχρονο διάστημα νοείται το συνολικό χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής εντός του μηνός Δεκεμβρίου αλλά και Ιανουαρίου. Έτσι, για παράδειγμα, επιχείρηση που έθεσε σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας κάποιων εργαζομένων της από 4 έως 15/12/2020 και τις συμβάσεις εργασίας των ίδιων ή διαφορετικών εργαζομένων από 21 έως 28/12/2020, υποχρεούται μετά τις 28/12/2020 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα 20 ημερών, εφόσον η επιχείρηση-εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών για τον μήνα Ιανουάριο.
Εάν μια επιχείρηση έθεσε σε αναστολή σύμβαση ή συμβάσεις εργασίας ενός ή περισσότερων εργαζομένων από 1/12/2020 έως 31/12/2020, υποχρεούται μετά την 31/12/2020 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 31 ημέρες, εφόσον η επιχείρηση-εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών για τον μήνα Ιανουάριο.
ΠΗΓΗ. euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου