Μουσική. Ο συνδυασμός και η οργάνωση ήχων (είτε φωνητικών είτε μέσω οργάνων) με σκοπό τη σύνθεση, παραγωγή και τελικά ακρόαση ενος έργου.
Η Μουσική φυσικά δεν παύει να είναι τέχνη και ως τέτοια, έχει απώτερο σκοπό την έκφραση των συναισθημάτων του συνθέτη. Είναι πια δεδομένο, ότι μουσική και ψυχολογία είναι άμεσα συνδεδεμένες και επηρεάζουν η μία την άλλη.
Και όπως έχει επίσης αποδειχθεί, η μουσική έχει έντονη σύνδεση και με τον εγκέφαλο. Συχνά μάλιστα χρησιμοποιείται σαν εναλλακτική θεραπεία (θεραπεία μέσω τέχνης) για την αντιμετώπιση ψωχικών ασθενειών. Αυτό, είναι που ονομάζουμε μουσικοθεραπεία.
Πως χρησιμοποιέιται η μουσικοθεραπεία
H μουσικοθεραπεία έχει σημαντικά οφέλη σε άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια. Είναι ένας τρόπος οι ασθενείς να επεξεργαστούν τα συναιισθήματα τους, τα τραύματα τους, το πένθος τους.
Σε ηπιότερες περιπτώσεις, η μουσική χρησιμοποιείται για να ελαττώσει το stress και την πίεση. Τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται σαν συμπληρωματική-εναλλακτική θεραπεία σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
Γενικότερα η μουσικοθεραπεία έχει σαν στόχο τη βελτίωση της συναισθματικής και κοινωνικής κατάστασης του ατόμου. Παράλληλα μπορεί να έχει και θετική επίδραση στη σωματική και πνευματική υγεία και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα ζωής του ασθενή.
Η θεραπεία μέσω μουσικής εφαρμόζεται είτε ατομικά είτε σε γκρουπς.
Διαφορετικές πρακτικές της μουσικοθεραπείας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να εφαρμοστεί θεραπεία μέσω μουσικής σε ασθενείς με ψυχικά προβλήματα. Υπάρχουν διάφορες επιμέρους πρακτικές, εξειδικευμένες έτσι ώστε να βοηθήσουν κάθε ασθενή με συγκεκριμένα προβλήματα και συμπεριφορές.
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να κάνουμε αναφορά σε τέσσερις βασικές πρακτικές μουσικοθεραπείας.
1. Ανάλυση στίχων
Γενικότερα το talk therapy, είναι ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο ο ασθενής αναφέρεται σε θέματα δύσκολα προς συζήτηση. Η ανάλυση στίχων, προσφέρει μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση για τη διαχείριση και την επεξεργασία των συναισθημάτων, των σκέψεων και των εμπειριών του ασθενή.
Με τη μουσικοθεραπεία αυτού του είδους, το άτομο ενθαρρύνεται να περιγράψει τις εικόνες που του γεννούν οι στίχοι και να αναπτύξει τη διορατικότητά του. Όλοι έχουμε ένα τραγούδι με το οποίο ταυτιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό.
Η ανάλυση στίχων δίνει ακριβώς αυτή την ευκαιρία. Να αναγνωρίσεις μέσω στίχων προσωπικά βιώματα με σκοπό να τα αντιμετωπίσεις.
2. Αυτοσχεδιασμός με μουσικά όργανα
Η χρήση μουσικών οργάνων είναι μια ακόμη καλή πρακτική μουσικοθεραπείας. Ενθαρρύνει την συναισθηματική έκφραση, καλλιεργεί τη φαντασία και την ευρηματικότητα και είναι καλός τρόπος κοινωνικοποίησης.
Παράλληλα, αποτελεί ανώδυνη αφετηρία για περαιτέρω εξερεύνηση διάφορων θεραπευτικών θεματικών, όπως το πένθος, ένα παιδικό τραύμα ή μια πρόσφατη σύγκρουση με κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.
Για παράδειγμα, είχε ζητηθεί από ασθενείς να δημιουργήσουν μια καταιγίδα με μουσικά όργανα. Παρατηρήθηκε ότι τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του παραγόμενου ήχου ταυτίζονταν με τα συναισθήματα του ασθενή τη δεδομένη στιγμή.
3. Ενεργή ακρόαση μουσικής
Η Μουσική χωρίς αμφιβολία μπορεί να προσφέρει άμεση εναλλαγή συναισθημάτων. Έχει αποδειχθεί, ότι οι ρυθμικές και επαναληπτικές πτυχές της μουσικής, διεγείρουν τον εγκεφαλικό φλοιό. Αυτό κάποιες φορές βοηθάει το άτομο να ηρεμήσει κι άλλες να δράσει πιο αυθόρμητα.
Επομένως, η μουσικοθεραπεία μέσω ενεργής ακρόασης, χρησιμοποιεί κατάλληλη μουσική αφενός για να ταιριάξει τα αισθήματα του ασθενούς , αφετέρου για να μεταβάλλει τη διάθεση του. Ιδανικά, με τη μουσικοθεραπεία αρχικά ο θεράπων ταυτίζει τη (συχνά αρνητική) διάθεση του ασθενή με τη μουσική και σταδιακά προσπαθεί να περάσει σε μια πιο ήρεμη και θετική ψυχική κατάσταση.
4. Συγγραφή στίχων
Τέλος, μια συνηθισμένη και ιδιαίτερα αποτελεσματική πρακτική μουσικοθεραπείας, είναι η συγγραφή στίχων. Προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για προσωπική έκφραση, με έναν δημιουργικό τρόπο που προσφέρει ικανοποίηση και τόνωση της αυτοπεποίθησης στον ασθενή.
Οποισδήποτε είναι ικανός να γράψει κάποιους στίχους που αντανακλούν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους και σε τελική ανάλυση, τη συναισθηματική τους κατάσταση.
Παράλληλα, μπορεί να συνδυαστεί με κατάλληλη επιλογή μουσικών οργάνων και ήχων που αντικατοπτρίζουν τη ψυχολογία τους τη δεδομένη στιγμή.
Η συγγραφή στίχων είναι μια τεχνική που τελικά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επιβραβευτική στον ασθενή.
ΠΗΓΗ. maxmag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου