ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Οι εργαζόμενοι «πληρώνουν τη νύφη» σε όλο τον κόσμο




Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο πληρώνουν τη νέα οικονομική κρίση, στην οποία η πανδημία επέδρασε καταλυτικά, την ώρα που οι μεγαλοεπιχειρήσεις επιδοτούνται αδρά με κρατικά λεφτά, για να διασωθούν και να προωθήσουν αναδιαρθρώσεις που θα τις ενισχύσουν στον ανταγωνισμό.

Αυτό επιβεβαιώνει και το παράδειγμα της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων «Hertz Global Holdings», που αιτήθηκε αναδιάρθρωση εν λειτουργία, επικαλούμενη το άρθρο 11 του αμερικάνικου Πτωχευτικού Κώδικα.

Η εταιρεία επικαλέστηκε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες λόγω πανδημίας, αλλά είχε ξεκινήσει από τον Μάρτη να απολύει το 25% του προσωπικού της στις ΗΠΑ, επιχειρώντας να επωφεληθεί από κρατικό πακέτο «διάσωσης» ανάλογο με αυτό που έδωσε η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου στις αεροπορικές εταιρείες.

Τον Απρίλη η «Hertz» απέλυσε 10.000 εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική και τώρα σειρά παίρνουν χιλιάδες ακόμα συνάδελφοί τους σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου θα κλείσουν υποκαταστήματα της εταιρείας.

Την ίδια ώρα, στη Μ. Βρετανία, σχέδιο διάσωσης στρατηγικών μονοπωλίων ενέκρινε το υπουργείο Οικονομικών, με την επωνυμία «Project Birch». Σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα αγοράσει μετοχές σημαντικών εταιρειών (με προτεραιότητα στους τομείς της αεροδιαστημικής, αεροπορικών μεταφορών, βιομηχανίας χάλυβα κ.ά.) με σοβαρά οικονομικά προβλήματα εφόσον έχουν εξαντληθεί οι άλλες δυνατότητες.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Financial Times» αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ενισχύει την ικανότητα του υπουργείου να διαχειρίζεται «οικονομικές διασώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων που έχουν εξαντλήσει όλες τις επιλογές τους», προβλέποντας μεταξύ άλλων κρατικά δάνεια και «εθνικοποίηση» ή «μερική εθνικοποίηση». Ηδη οι αεροπορικές εταιρείες «Virgin Atlantic» και «Loganair» έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ενώ άλλες όπως η «Tata Steel» διερευνούν το ενδεχόμενο ένταξης στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα εξάλλου με ρεπορτάζ της εφημερίδας \«Guardian», οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς απέρριψαν προ ετών σχέδιο χρηματοδότησης από την ΕΕ για την επίσπευση της τεχνολογικής δυνατότητας εύρεσης και δοκιμής εμβολίων κατά κορονοϊών, επειδή θα τους απέφερε λιγότερα κέρδη από την έρευνα και ανακάλυψη φαρμάκων για διαφόρους τύπους καρκίνων. 

Η εφημερίδα αναφέρει πως το σχέδιο θα εφαρμοζόταν από την «Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων» (ΙΜΙ) της ΕΕ με προϋπολογισμό 5 δισ. δολάρια.


ΠΗΓΗ. ergasianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου