Κάθε μέρα που περνάει, αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο η προσπάθεια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων να μονιμοποιήσουν «έκτακτους» νόμους και αντεργατικές πρακτικές, που δοκιμάστηκαν με επιτυχία για τα συμφέροντά τους την περίοδο έξαρσης της πανδημίας.
Ενα τέτοιο εργαλείο είναι και η τηλεργασία, που γενικεύτηκε το προηγούμενο διάστημα ως μέσο αποφυγής του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, επιβεβαίωσε όμως τη χρησιμότητά της ως μορφής απασχόλησης που εντείνει την ευελιξία και βαθαίνει την εκμετάλλευση.
Γι' αυτό, μια σειρά επιχειρήσεις στους τομείς της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών ανακοινώνουν τώρα την επέκταση της τηλεργασίας στο προσωπικό τους, ενώ ανάλογες προσαρμογές για μικρότερα λειτουργικά κόστη και μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας κάνει και το κράτος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Οπως αποδείχτηκε, όμως, σε μεγάλη κλίμακα τους προηγούμενους μήνες, η τηλεργασία φέρνει μαζί της τα ωράρια - «λάστιχο» και τον ενταφιασμό του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.
Ερευνες έχουν δείξει επίσης ότι πολλαπλασιάζονται το άγχος και η πίεση, ενώ ακολουθούν το πετσόκομμα σε μισθούς και Κοινωνική Ασφάλιση, όπως και το παραπέρα χτύπημα της συλλογικής οργάνωσης και δράσης.
Κερδισμένες από όλα αυτά βγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η «Microsoft», η οποία, αξιοποιώντας το προηγούμενο διάστημα την τηλεργασία, εκτιμάει ότι αύξησε την κερδοφορία της κατά 22% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο μύθος της «δουλειάς από το σπίτι», ως μιας «εναλλακτικής» που συμφέρει τάχα τους εργαζόμενους, καταρρέει με πάταγο, καθώς αποκαλύπτεται ότι η διαφήμιση της τηλεργασίας με αφορμή τον κορονοϊό μόνο τυχαία δεν ήταν.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου