ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

«Πράσινο» για καφέ-εστίαση και ελεύθερες μετακινήσεις - Η επιστροφή στο σχολείο




Η σημερινή Δευτέρα και η επόμενη θα είναι οι δύο κρίσιμοι σταθμοί για την επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, καθώς αίρονται δύο από τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία έπληξαν την οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ήδη, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «παίζουν» με πολύ θετικά σχόλια τις εικόνες από τις ελληνικές παραλίες

 Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους με πειθαρχία και με υπομονή, αφού κέρδισαν το μεγάλο στοίχημα της ζωής απέναντι στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, τώρα πρέπει με την ίδια ευθύνη και προσπάθεια να κερδίσουν και το επόμενο στοίχημα, που είναι αυτό της οικονομίας και του ανοίγματος ξανά της κανονικής ζωής

Οι δύο σταθμοί που απομένουν θα κρίνουν και το άνοιγμα του τουρισμού που είναι και η τελευταία φάση επιστροφής στη νέα κανονικότητα αλλά και το πιο κομβικό στοίχημα για την οικονομία. «Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής» είχε πει ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την άρση των πρώτων μέτρων, με τον Σωτήρη Τσιόδρα, που μας ενημερώνει καθημερινά για τον κορωνοϊό, να καθιστά σαφές ότι μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή τουλάχιστον αποτελεσματική θεραπεία τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά και κανείς δεν μπορεί να θεωρεί ότι η περιπέτεια αυτή έχει τελειώσει.

Σήμερα το τρίτο στάδιο άρσης μέτρων - Τι ανοίγει

 

Από σήμερα, λοιπόν, τίθεται σε εφαρμογή το τρίτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει το «restart» στην εστίαση

Ειδικότερα, απελευθερώνονται περαιτέρω οι μετακινήσεις, ανοίγουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα κολυμβητήρια, ενώ κι άλλοι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία.

Πιο αναλυτικά, από σήμερα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού κατοικίας καθώς και τα δρομολόγια προς την Κρήτη. Παράλληλα, επιτρέπονται οι μετακινήσεις και στην Εύβοια, μετά από διευκρινήσεις που έγιναν από το υπουργείο Ναυτιλίας. 

Οι μετακινήσεις για τα υπόλοιπα νησιά θα ξεκινήσουν από τις 25 Μαΐου. «Από σήμερα Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, την Κρήτη και την Εύβοια», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «για τις σιδηροδρομικές γραμμές, τα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων στο 50%. 

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους. Ενθαρρύνεται η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών όπου είναι εφικτό. Πρέπει να τηρείται το μέτρο της απόστασης. Επίσης οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να απολυμαίνουν συχνά τους χώρους αναμονής».

Επίσης, ανοίγουν οι εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο, ΚΤΕΛ και τρένο, ωστόσο οι μετακινήσεις αυτές θα γίνονται πλέον κάτω από ένα υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ανακοινωθεί σήμερα από την κυβέρνηση.

Ανοίγουν εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά

 

Ανεβάζουν και πάλι ρολά από σήμερα τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα ισχύουν τα εξής:
· Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελάτων εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης

· Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου.

· Η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10 πμ.

· Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%
 Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.




 

Τι άλλο επαναλειτουργεί σήμερα

 

Εκτός από το λιανικό εμπόριο (εμπορικά κέντρα (malls), εκπτωτικά χωριά, εκπτωτικά καταστήματα (outlet)) από σήμερα επαναλειτουργούν επίσης οι εξής επαγγελματικές δραστηριότητες:

- Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση)

- Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες)

- Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες

- Βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και φυσικοί βιότοποι.

Για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος:
· Ισχύει ο κανόνας πυκνότητας πληθυσμού όπως των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ.
· Τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
· Επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού
· Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό.

Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν τα εξής:
· Ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

Παράλληλα, στον καλλιτεχνικό χώρο ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας.

 

Επιστροφή στα σχολεία για Γυμνάσια και Α' και Β΄ Λυκείου

 

Σήμερα επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων. Πρόκειται για το δεύτερο κύμα μαθητών που θα επιστρέψει στα σχολεία, καθώς στις 11 Μαΐου είχαν γυρίσει στις τάξεις οι μαθητές της Γ΄Λυκείου, με τα μαθήματα να γίνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες.

Τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας. Θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα). Θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης στα σχολεία

-Αντισηπτικά στο σχολείο, φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα
-Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων
-Προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών
-Δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί)
-Ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο
-Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις
-Μη διενέργεια προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων
-Έμφαση στην κάλυψη της ύλης (οδηγίες Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής)
-Αξιολόγηση βάσει βαθμών τετραμήνων


Ανοίγουν και τα φροντιστήρια

 

Σήμερα ανοίγουν και τα φροντιστήρια καθώς και αυτά των ξένων γλωσσών, στα οποία θα ισχύουν αντίστοιχα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης όπως 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ μαθητών και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα. επίσης, την Δευτέρα ξεκινάει και πάλι η λειτουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης.

Τι θα ισχύει:

-Διεξαγωγή θεωρητικών μαθημάτων με αύξηση ωρολογίου προγράμματος κατά 2 ώρες την ημέρα
-Περιορισμός 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μέτρο απόσταση
-Δυνατότητα για εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων
-Λήξη έτους κατάρτισης: 30 Ιουνίου ή 30 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων.


Ανοίγουν κολυμβητήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις

 

Σήμερα ανοίγουν και οι ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και τα κολυμβητήρια για αθλητές (ένας αθλητής ανά 30 τ.μ.), μόνο για ατομικές προπονήσεις (επιτρέπεται η χρήση μπάλας), τηρώντας πάντα τις εντολές της Επιτροπής Ειδικών του Υπ. Υγείας και τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα της Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α.

Κατά την ενημέρωση του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι προτεραιότητα στη χρήση έχουν οι αθλητές των προολυμπιακών και ολυμπιακών ομάδων. Επιπλέον, είπε ότι τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι διαιτητές.

Στις 25 Μαΐου το restart στην εστίαση

 

Όπως αποφασίστηκε το Σάββατο, ύστερα από το «πράσινο φως» που έδωσε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, εστιατόρια, μπαρ και καφέ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου, υπό αυστηρούς κανόνες.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, τακαταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.





Συγκεκριμένα:

· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

· Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

· Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.








 
 
 
ΠΗΓΗ. newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου