ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Τι υποδηλώνει το παράξενο μαγνητικό πεδίο που εντοπίστηκε πάνω από το Νότιο Ατλαντικό






Ένα αδύναμο σημείο που υπήρχε για χρόνια στο μαγνητικό πεδίο της Γης άρχισε να γίνεται όλο και πιο περίεργο, καθώς μπορεί να χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές ζώνες αδυναμίας.

Στο Νότιο Ατλαντικό υπάρχει ένα τμήμα του μαγνητικού πεδίου της Γης μεταξύ Αφρικής και Νότιας Αμερικής, στο οποίο παρουσιάζεται μια ανωμαλία.

Για δεκαετίες, αυτή η περιοχή του μαγνητικού πεδίου έχει γίνει όλο και πιο αδύναμη, μέρος μιας παγκόσμιας τάσης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το παγκόσμιο μαγνητικό πεδίο έχει χάσει το 9% της ισχύος του τα τελευταία 200 χρόνια. Η ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού φαίνεται να είναι ένα ιδιαίτερο σημείο αλλαγής.

Τώρα, οι δορυφόροι που διερευνούν την ανωμαλία έχουν εντοπίσει μια εντεινόμενη αποδυνάμωση νοτιοδυτικά της Αφρικής, υποδηλώνοντας ότι η ανωμαλία θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο ξεχωριστά χαμηλά σημεία.

Αυτή η αλλαγή δεν θα σήμαινε επικείμενο κίνδυνο, αλλά μπορεί να βοηθήσει στο να αποκαλύψει τι συμβαίνει στον πυρήνα της Γης, σύμφωνα με το ESA.

Οι δορυφόροι του ESA συλλέγουν δεδομένα σχετικά με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο για να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση.

Κυμαινόμενο πεδίο

Το μαγνητικό πεδίο είναι ο λόγος για τον οποίο λειτουργούν οι πυξίδες και το GPS και προστατεύει τον πλανήτη από φορτισμένα ηλιακά σωματίδια που μπορούν να καταστρέψουν τον ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Για το λόγο αυτό, οι διακυμάνσεις του είναι σημαντικές.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης προκύπτει από την ανατροπή του υγρού πυρήνα σιδήρου του πλανήτη, ο οποίος ενεργεί σαν ένας τεράστιος μαγνήτης.

Αλλά το μαγνητικό πεδίο δεν είναι τόσο σταθερό όσο αυτό που δημιουργείται από έναν τυπικό μαγνήτη ράβδων. Έχει περιοχές δύναμης και αδυναμίας, και μερικές φορές ακόμη και σκαμπανεβάσματα, με σημεία εναλλαγής μεταξύ βορά και νότου.

Η τρέχουσα αποδυνάμωση του μαγνητικού πεδίου της Γης θα μπορούσε να αντισταθμίσει ένα άλλο από αυτά τα σκαμπανεβάσματα, ή θα μπορούσε απλώς να είναι μια προσωρινή διακύμανση.

Εάν το πεδίο αντιστραφεί, η Νοτιοατλαντική ανωμαλία είναι πιθανό να είναι η αιτία της αλλαγής, σύμφωνα με έρευνα.

Οι δορυφόροι του ESA διερευνούν την ανωμαλία για μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι συμβαίνει στον πυρήνα.

Από τότε που η ομάδα των δορυφόρων μπήκε σε τροχιά, η Νοτιοατλαντική Ανωμαλία ανέπτυξε ένα δεύτερο κέντρο ελάχιστης μαγνητικής έντασης, σύμφωνα με το ESA.

Αυτό το δεύτερο αδύναμο σημείο δείχνει μια περίπλοκη διαδικασία στον πυρήνα της Γης. Ένα απλό διπολικό μαγνητικό πεδίο βορά-νότου δεν μπορεί να εξηγήσει το μοτίβο, ανέφερε το πρακτορείο σε δελτίο τύπου.

Το Μυστήριο πίσω από τις αλλαγές

 «Η νέα αυτή ανωμαλία, στο Νότιο Ατλαντικό έχει εμφανιστεί την τελευταία δεκαετία και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται έντονα», δήλωσε ο Jürgen Matzka, ερευνητής γεωμαγνητισμού στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τις Γεωεπιστήμες της GFZ.

«Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τους δορυφόρους Swarm σε τροχιά για να διερευνήσουμε την εξέλιξη της Νοτιοατλαντικής Ανωμαλίας. Η πρόκληση τώρα είναι να κατανοήσουμε τις διαδικασίες στον πυρήνα της Γης που οδηγούν αυτές τις αλλαγές.»

Οι αστροναύτες βλέπουν μερικές φορές ξαφνικές λευκές λάμψεις από μια έκρηξη ακτινοβολίας μπροστά στα μάτια τους. «Αυτή είναι μια γνωστή περιοχή όπου όλοι οι διαφορετικοί τύποι δορυφόρων - όχι μόνο ένας διαστημικός σταθμός με ανθρώπους, αλλά οι κανονικοί δορυφόροι επικοινωνίας και άλλοι - έχουν προβλήματα», δήλωσε ο πρώην αστροναύτης Terry Virts στο BBC το 2018. 

ΒΙΝΤΕΟ.  skai.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου