ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Βάσεις δεδομένων και φακελωμένων την μετά τον κορονοϊό εποχή

Είναι γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε πολλούς τομείς επηρεάστηκε και προσαρμόστηκε στις ανάγκες χειρισμού της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ομως, στον βασικό για την κυβέρνηση τομέα των κατασταλτικών μηχανισμών, το προγραμματικό έργο εξακολούθησε να υλοποιείται χωρίς καθυστερήσεις. Διευκολύνθηκε μάλιστα από την πανδημία και άδραξε τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν για την καταπάτηση των λαϊκών δικαιωμάτων. 

Στόχος η ενίσχυση της καταστολής για την επόμενη μέρα, που η κυβέρνηση επιδιώκει να φορτώσει το κόστος της κρίσης στο λαό. Αυτή εξελίσσεται με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των κατασταλτικών δυνάμεων και την εκμετάλλευση περισσότερων δυνατοτήτων στο ηλεκτρονικό φακέλωμα του λαού. Σ

τις δυνατότητες αυτές περιλαμβάνονται σημαντικά προγράμματα.

Λειτουργεί εθνική Μονάδα Στοιχείων Επιβατών (PIU) για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων, με την αξιοποίηση των ονομαστικών καταστάσεων (PNR). Πρόκειται για την υλοποίηση της Οδηγίας της ΕΕ 2016/681, που εκδόθηκε με το πρόσχημα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. 

Η Μονάδα συνδέθηκε με το «μεγάλο κοριό», τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της αστυνομίας, μέσα από την οποία γίνονται η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και η ανταλλαγή τους με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλα κράτη και βέβαια την Europol. 
Το κόστος για τον εξοπλισμό της Μονάδας ξεπέρασε τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Προγραμματίστηκε η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (NSISSchengen) για να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και την παρακολούθηση τόσο των «υπόπτων» και διωκόμενων Ελλήνων πολιτών, όσο και των υπηκόων τρίτων χωρών. 

Τα δεδομένα που καταχωρούνται (προσωπικά στοιχεία, φωτογραφίες, αποτυπώματα, πληροφορίες κ.ά.) αποστέλλονται άμεσα στο κεντρικό σύστημα Schengen και στα συστήματα των κρατών - μελών που συμμετέχουν. 

Η μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών για πρόσφυγες και μετανάστες και η αποδοχή από τις ελληνικές κυβερνήσεις του ρόλου φύλακα στο «φρούριο Ευρώπη» έχουν δημιουργήσει επιπρόσθετες ανάγκες στο ελληνικό σύστημα.

Αναπτύχθηκε ειδική βάση δεδομένων σε πρόγραμμα με τον εύηχο τίτλο «Εφαρμογή αναγκαστικών επιστροφών παράτυπων υπηκόων τρίτων χωρών» για το φακέλωμα των μεταναστών που συλλαμβάνονται από την αστυνομία και εκδίδονται αποφάσεις απέλασης από τη χώρα. 
Το κόστος του εξοπλισμού για τη λειτουργία της εφαρμογής προσέγγισε τις 400.000 ευρώ.

Η προμήθεια συστημάτων «Εξυπνης Αστυνόμευσης» (Smart Policing) δίνει στους μηχανισμούς καταστολής νέες δυνατότητες μαζικού φακελώματος του λαού. 

Πρόκειται για την εφαρμογή σύγχρονων έξυπνων φορητών συσκευών από τις περιπόλους της αστυνομίας (περιπολικά, δίκυκλα και πεζούς) για τον έλεγχο της ταυτότητας προσώπων, οχημάτων και άλλων αντικειμένων. 

Το φακέλωμα στο δρόμο περιλαμβάνει φωτογραφίες και αποτυπώματα των ελεγχόμενων, με τον εκβιασμό να αποφύγουν την προσαγωγή τους στην αστυνομία. Τα δεδομένα αυτά διαβιβάζονται στις βάσεις εγκληματολογικών και προσωπικών δεδομένων της αστυνομίας για επεξεργασία και αναζήτηση τυχόν ποινικών εκκρεμοτήτων και παραμένουν σ' αυτές ακόμη και για τους πολίτες που δεν διώκονται. 

Τα συστήματα «Εξυπνης Αστυνόμευσης» συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της ΕΕ, το κόστος τους ανέρχεται σε 4,3 εκατ. ευρώ και την προμήθεια έχει αναλάβει εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων που δραστηριοποιείται στην Ανατολική Αττική.

Επίσης, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, αναβαθμίζονται με το κατάλληλο λογισμικό και τα συστήματα παρακολούθησης των κινητών τηλεφώνων, σε ό,τι αφορά εφαρμογές όπως whatsup, messenger και viber, όπου μέχρι τώρα υπήρχαν προβλήματα στις απευθείας παρακολουθήσεις από τους «κοριούς» των κατασταλτικών μηχανισμών. 
Η προμήθεια του λογισμικού, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται από τη Μ. Βρετανία.

Η πανδημία του κορονοϊού έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν και άλλες εφαρμογές παρακολούθησης από τις δυνάμεις καταστολής. Πρόκειται για εφαρμογές παρακολούθησης των εργαζομένων με την εγκατάσταση προγραμμάτων ιχνηλάτησης στα κινητά τηλέφωνα, καθώς και την τήρηση προσωπικών δεδομένων και από μηχανισμούς εκτός του ΕΟΔΥ, όπως η Πολιτική Προστασία

 Την περίοδο αυτή, η Πολιτική Προστασία αναβαθμίζει τα ηλεκτρονικά αρχεία προσωπικών δεδομένων που τηρεί και λειτουργεί ειδικό κέντρο στο κτίριο της ΓΑΔΑ, με στελέχη των δυνάμεων καταστολής για την ιχνηλάτηση του κορονοϊού. 

Με τη νέα καθετοποιημένη οργανωτική δομή της, δικαιολογεί δαπάνες για απόρρητες ανάγκες. Συμμετέχει στην Ομάδα Πολιτικής Προστασίας (CPG) του ΝΑΤΟ και συνεργάζεται με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟικού μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών (EADRCC).

Το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για όσα έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση την επόμενη μέρα, με τη χαλάρωση των μέτρων λόγω πανδημίας του κορονοϊού. 
Η «κανονικότητα» που επιχειρεί με το φόρτωμα των οικονομικών συνεπειών της κρίσης στο λαό, περιλαμβάνει και την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και την αναβάθμιση του φακελώματος. 

Απαιτείται, λοιπόν, η μαζική αντίδραση των εργαζομένων που αντλούν διεκδικητική δύναμη από τις αστείρευτες βάσεις δεδομένων του λαού μας, την αλληλεγγύη και την ενότητα του αγώνα.

Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου