ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Οι φόροι που μειώνονται – Ο οδικός χάρτης για τον τουρισμό – Τα μέτρα για τους εργαζόμενους



Το σχέδιο για επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πού θα γίνει μείωση του ΦΠΑ. Παράταση στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Επανεκκίνηση του τουρισμού από τις 25 Μαϊου χωρίς καραντίνα για τους επισκέπτες. Μέτρα για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Το σχέδιο περιλαμβάνει προγράμματα στήριξης εργασίας, φοροελαφρύνσεις, στήριξη των δανειοληπτών καθώς επίσης και τον οδικό χάρτη της επανεκκίνησης του τουρισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση και την αντιμετωπίζει με επιτυχία. «Πρόσφατα η Κομισιόν στις προβλέψεις της επεσήμανε την ταχεία επέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία». Σχολιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν, έκανε λόγο για εξαιρετικά θετική έκθεση. Στόχος του προγράμματος είναι η ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως έιπε ο κ. Σταϊκούρας: 
  • Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού, και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών
  • Επεκτείνεται στο 100% η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας στον Τουρισμό και τον Πολιτισμό
  • Πρόγραμμα στήριξης της Εργασίας
  • Παρέχεται επιδότηση εισφορών για τους εποχικά εργαζόμενους
  • Δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών σε κλειστές επιχειρήσεις και στον τουρισμό/εστίαση/μεταφορές για τον Ιούνιο.
  • Επέκταση δυνατότητας έκπτωσης ενοικίου για Ιούνιο για τις επιχειρήσεις. Ίδια δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο.
  • Δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου για το 2021. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο και θα αφορά τις επιχειρήσεις που είδαν μείωση τζίρου.
  • Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές έως 31/10 στο 13%. Αφορά τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. 
  • Μείωση ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτα
  • Μείωση ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα
  • Μείωση ΦΠΑ σε εισιτήρια ΦΠΑ στο 13% έως 31/10
  • Δημιουργία μητρώου start ups για την υποστήριξη του οικοσυστήματος. Δίνεται κίνητρο σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν σε επιχειρήσεις με έκπτωση φόρου.
  • Επιδότηση μέρους των δόσεων με δάνεια που έχουν υποθήκη την Α’ κατοικία.
  • Καλύπτει και τα εξυπηρετούμενα δάνεια. Θέτει δικλίδες ασφαλείας το σχέδιο για να μην ωφεληθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.







 
Οι ανακοινώσεις του Γ. Βρούτση

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για την τόνωση της εργασίας εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Πρώτος άξονας:
  • Για το Μάιο έχει ήδη επεκταθεί η αναστολή σύμβασης. Οι εργοδότες μπορούν να διατηρήσουν έως και το 60% των εργαζόμενων σε αναστολή. Και οι επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, μπορούν να έχουν σε αναστολή έως και το 100% των εργαζόμενων. Το κράτος θα καλύψει τις εισφορές, ενώ οι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις είναι κλειστές και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού. Οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα 534 ευρώ. Παύει για τον Ιούνιο η δυνατότητα αναστολής εισφορών.
  • Παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων σε 100% για όσες επιχειρήσεις και στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αλλά μόνο για όσους πλήττονται.
Δεύτερος άξονας: 
  • Πρόγραμμα επιδότησης εργασίας. Δεν μένουμε αδρανείς, θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων και θα αναπληρώσουμε το εισόδημά τους, όπου κριθεί αναγκαίο. Από 1η Ιουνίου έως και 30/9 η διάρκεια του προγράμματος. Όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να μπουν, αρκεί να έχει πέσει ο τζίρος τους κατά 20%. Στο μηχανισμό μπορούν να μπουν και όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο. Επίσης μπορούν να μπουν και οι εποχικές επιχειρήσεις.Δεν επιτρέπεται η μετατροπή της σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Η πολιτεία θα αναλάβει την αναπλήρωση του 60% του μισθού του εργαζόμενου για όσο δεν εργάζεται. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει τις εισφορές του εργαζόμενου. Ο εργοδότης απαγορεύεται να απολύσει τον εργαζόμενο που τελεί σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης.
Τρίτος άξονας:
  • Επίδομα εργασίας στους εποχικούς εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν λόγω της ύφεσης. Το κράτος αναλαμβάνει κάλυψη εργοδοτικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων. Επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα που έληγαν τον Μάιο.
  • Τριπλασιάζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.



Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε εγγυοδοτικό εργαλείο σε επιχειρήσεις ύψους 2 δισ. εκατ ευρώ. Το υπουργείο θέτει άμεσα 40 μεγάλα έργα ύψους 6 δισ. ευρώ. Αναμένεται η εξειδίκευση των μέτρων. 

Επίσης δημιουργείται παρατηρητήριο ρευστότητας όπου θα παρατηρείται η ταχύτητα απόδοσης των δανείων από τις τράπεζες. «Ενθαρρύνω όλα τα τραπεζικά στελέχη, να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στα χρηματοδοτικά εργαλεία».




Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού (Restart Tourism), ένα συνεκτικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, με ασφάλεια των εργαζομένων, σεβασμό στους επισκέπτες, στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. 
Το χρονοδιάγραμμα:
  • Στις 25 Μαΐου ανοίγει το yachting
  • Την 1η Ιουνίου ανοίγουν τα κάμπινγκ και τα 12μηνα ξενοδοχεία
  • Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα καταλύμματα

Τι θα γίνει με τον εξωτερικό τουρισμό

Στις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν πτήσεις από το Ελ. Βενιζέλος, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη η «απελεύθερωση» των επισκεπτών από όλα τα αεροδρόμια από 1ης Ιουλίου θα γίνει από όλες τις χώρες με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις με επιδημιολογικά κριτήρια.
Όπως είπε o υπουργός, θα καθοριστεί η λίστα των χωρών και εξήγησε ότι «απελευθέρωση» σημαίνει είσοδος χωρίς τεστ και χωρίς καραντίνα, αλλά θα υπάρχει δικαίωμα για δειγματοληπτικά τεστ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών με εξασφάλιση ελέγχων και συνεργαζόμενους γιατρούς, καθώς και επιχειρησιακό πλάνο διαχείρισης των κρουσμάτων με γιατρό καταλύματος, χώρους καραντίνας και μεταφορά σε δομή υγείας.

ΠΗΓΗ. newpost.gr












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου