ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Λουτρά Αιδηψού - Μια λουτρόπολη που συνδιάζει διακοπές & θεραπεία



ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ

Τα Λουτρά Αιδηψού είναι κωμόπολη του Νομού Ευβοίας, του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού όπως αυτός συστάθηκε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Βρίσκεται σε απόσταση 107 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 2.560 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Ο οικισμός είναι η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, λόγω της ύπαρξης θερμών ιαματικών πηγών, οι οποίες είναι κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Οι μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες των νερών αποτέλεσαν πηγή... έμπνευσης για τη μυθολογία. Ένας αρχαιοελληνικός μύθος λέει πως η θεά Αθηνά ζήτησε από τον αδερφό της Ήφαιστο να δημιουργήσει τα λουτρά της Αιδηψού, ώστε να ξεκουράζεται εδώ μετά από κάθε άθλο ο αγαπημένος της ήρωας Ηρακλής.

Αναφέρεται ακόμη πως η θεά Ήρα συμβούλεψε τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα να λουστούν στα θερμά νερά των πηγών, για να κάνουν πολλά και γερά παιδιά. 


Μετά από λίγο γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελληνικών φύλων. Μεγάλη ακμή γνώρισε η λουτρόπολη στα ρωμαϊκά χρόνια (100 π.Χ.-100 μ.Χ.). 

Ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας δημιούργησε εδώ τις πρώτες θέρμες και διοργάνωνε συμπόσια. Ζήστε και εσείς το δικό σας μύθο χαλάρωσης και αναζωογόνησης. 



Μια βόλτα στην παραλία των Λουτρών Αιδηψού αρκεί για να σας ταξιδέψει στο χρόνο. 
Τα ξενοδοχεία διατηρούν την αισθητική της Βelle Epoque. 
Από το «Κύμα», τη χαρακτηριστική εξέδρα, θα απολαύσετε ένα ηλιοβασίλεμα μαγικό με θέα το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. 



Στο κέντρο της πόλης ένα έργο του Τσίλερ: το παλιό υδροθεραπευτήριο των Αγίων Αναργύρων, βαμμένο βαθύ κόκκινο. 

Πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ, θα βρείτε τα λουτρά και τη σπηλιά του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα με τις ιαματικές βάθρες, που σώζεται από τη ρωμαϊκή περίοδο – ένα από τα πλέον αξιόλογα αξιοθέατα της περιοχής. Η ιστορία, ζωντανή σε μια βόλτα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου