ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Gamla Stan - Η πόλη με τους θρύλους, τα παραμύθια, τα ξωτικά και τα τρολς




Μην κοιτάς και ξανακοιτάς το ρολόι. Η ώρα είναι εννιά το πρωί. Όχι, δεν έχει ξημερώσει και δεν προβλέπεται ήλιος για καμιά ωρίτσα ακόμα. 
Κι όταν βγει -άμα βγει- ζήτημα είναι αν θα κάτσει στον ουρανό για κάνα τετράωρο κι αμέσως θα ξανακρυφτεί, βυθίζοντας το τριγύρω σου στο σκοτάδι.




Είναι αυτό το χειμωνιάτικο σκοτάδι του ευρωπαϊκού Βορρά που γέννησε τους θρύλους και τα παραμύθια. Με τις νεράιδες, τα ξωτικά και τα τρολς. 
Τις Βαλκυρίες και το δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν. 
Το λυκόφως των θεών που κατοικούν στη μυθική Άσγκαρντ.

Μέσα σε αυτό το λυκόφως, απολαμβάνω να περπατώ απάνου στις γέφυρες και να μεθάω με τα ερεβώδη χρώματα των ουρανών της Βαλτικής.



Η πόλη δεν έχει ξυπνήσει ακόμα. Μονάχα οι σκιές της. Οι ψαράδες που ρίχνουν τις πετονιές τους στα παγωμένα νερά, οι καθαριστές που μαζεύουν τα σκουπίδια από τους κάδους και οι εργάτες που φτυαρίζουν το χιόνι και πετούν αλάτι και χαλίκια στα πεζοδρόμια και τα μονοπάτια. Το κτήριο στ'αριστερά σου είναι το κοινοβούλιο κι αυτό που ξεχωρίζεις στο βάθος πίσω από τη γέφυρα είναι το παλάτι.


Σώπα και φθάνουμε. Περπατάμε ήδη πάνω στο κεντρικό νησί της πόλης. 
Στο ιστορικό της κέντρο. Στην περίφημη Gamla Stan -την "παλιά πόλη" ντε, καλά γρι σουηδικά δεν ομιλείς; 
Σταμάτα να παραληρείς: ναι, βρισκόμαστε στη Στοκχόλμη και ναι, οι εικόνες μοιάζουν με καρτ ποστάλ. 


Αυτό είναι το Bondeska Palatset, έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου. 
Χτίστηκε το 1673 και έχει διατελέσει οικία πλούσιων Σουηδών, αλλά και δημαρχείο της πόλης ως το 1915. Κατόπιν οι αρχές θέλησαν να το γκρεμίσουν, αλλά επενέβησαν οι πολίτες και το κτήριο διασώθηκε. 



Σταμάτα να ρωτάς "τί είναι ετούτο και τί είναι εκείνο". Σπίτια είναι και κτήρια γραφείων. Αυτό που βλέπεις εδώ μπροστά σου είναι μία εσωτερική αλέα με συντριβάνι. 
Στο από πίσω κτήριο στεγάζονται και γραφεία του Υπουργείου Εξωτερικών. 



Έλα να κόψουμε δρόμο μέσα από τα στενά δρομάκια που καταλήγουν στο κέντρο της Gamla Stan. Πιάσου από το χέρι μου, μη γλιστρήσεις. Και κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με το κασκόλ -το κρύο είναι τσουχτερό, διαπεραστικό, διαπερνά τη ραχοκοκκαλιά σου. 



Πολλοί από τους δρόμους της Gamla Stan είναι στενοί και στριφογυριστοί. Για πρακτικούς λόγους ντε: να κόβει κάπως ο αέρας για να μην ξεπαγιάσουμε και μας βρείτε μπλε μαρέ










Αυτή είναι η κεντρική πλατεία της Gamla Stan, η Stortorget. 
Το Νοέμβριο του 1520, εδώ εκτυλίχθηκε μία από τις πιο βίαιες στιγμές της σουηδικής ιστορίας. 
Ο Δανός βασιλιάς Κρίστιαν ο Δεύτερος, κατέλαβε την εξουσία, υποσχόμενος αμνηστία σε όσους Σουηδούς συγκρούστηκαν μαζί του. 
Για να εορτάσει το θρίαμβό του, κάλεσε όλους τους κατοίκους σε εορτασμούς και ενώ το γλέντι είχε ανάψει, ο Κρίστιαν διέταξε τη φρουρά του να αποκλείσει τους δρόμους διαφυγής και να σφαγιάσει τους Σουηδούς εντός της πλατείας.









Gamla Stan (Παλιά Πόλη), μέχρι το 1980, επίσημα Staden mellan broarna (Η πόλη των Bridges), είναι η παλιά πόλη της Στοκχόλμης , Σουηδία . 





ΠΗΓΗ. aragma











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου