ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Γλασκώβη - Η «άγνωστη» Σκωτσέζα




 Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΒΑΣΣΑΛΟΥ

Εκδρομή στη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, με τη σπουδαία αρχιτεκτονική, τα αμέτρητα μουσεία, τους φιλόξενους κατοίκους και τη νεανική -και εν πολλοίς φοιτητική- ατμόσφαιρα.
Είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε για τη Γλασκώβη. Λογικό.
 
Βρίσκεται τόσο κοντά στο πανέμορφο και διάσημο Εδιμβούργο, που από τουριστικής άποψης ζει μάλλον στη σκιά του. 
Αν ωστόσο κάνετε τον κόπο να πάρετε το τρένο και να ταξιδέψετε για μία μονάχα ώρα έως τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας (και τρίτη μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου), είναι βέβαιο ότι δεν θα απογοητευτείτε. Μάλλον το αντίθετο. 

Μεγάλη φοιτητούπολη γαρ, έχει αρκετές επιλογές για φαγητό, ποτό και διασκέδαση, έχει σπουδαία αρχιτεκτονική, πάρκα, μουσεία, γκαλερί, μουσικές σκηνές και όπερες (εδώ εδρεύουν οι περισσότεροι οργανισμοί και ιδρύματα της Σκωτίας), ενώ είναι από τις πόλεις που τίμησε και τα επόμενα χρόνια τον τίτλο της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (1990). 


 Είναι, επίσης, γεμάτη κτίρια της βικτωριανής περιόδου και πατρίδα του διάσημου Σκωτσέζου αρχιτέκτονα Charles Rennie Mackintosh (1868-1928). 

Βολτάρουμε στην πόλη και με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι τα αξιοθέατά της είναι περισσότερα από όσα νομίζαμε πριν αρχίσουμε τα πέρα-δώθε. 

Οι επιλογές είναι πολλές και περιορίζονται μόνο από το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. 

                                                 Glasgow School of Art      

Οι λάτρεις της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν θα ξεκινήσετε με τη Σχολή Καλών Τεχνών (Glasgow School of Art, gsa.ac.uk) για να συνεχίσετε με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης (Gallery of Modern Art, GoMA) και να ολοκληρώσετε με το Lighthouse (www.thelighthouse.co.uk). 

Οι μουσικόφιλοι και οι θεατρόφιλοι, πάλι, αξίζει να αναζητήσετε κάποια παράσταση είτε στο Theatre Royal, που αποτελεί έδρα της Οπερας και του Μπαλέτου της Σκωτίας, είτε στο περίφημο King’s Theatre, ένα από τα πλέον ιστορικά και εμβληματικά θέατρα της πόλης.

                                   Kelvingrove Park

Καιρού επιτρέποντος, το Kelvingrove Park και -αν πιάσει βροχή- το παρακείμενο Kelvingrove Art Gallery and Museum είναι από τα πολύ ωραία πάρκα και μουσεία, αντίστοιχα, της Γλασκώβης, όπως και η Νεκρόπολη, το βικτωριανό νεκροταφείο, το οποίο, όσο κι αν δεν το πιστεύετε, θα απορροφήσει κάμποσο από το χρόνο σας. 

Τάφη-μνημεία και απόλυτη ησυχία βάζουν σε τάξη τη σκέψη τώρα που χειμωνιάζει. Χρειάζεται και αυτό πού και πού...








ΠΗΓΗ. 1. kathimerini.gr 
             2. google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου