Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017

Απίστευτη καταγγελία 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Εταιρίες βάζουν GPS σε εργαζόμενους!

ΚΥΡΙΑΚΗ 30-7-2017

Να απαγορευτεί η χρήση συστημάτων εντοπισμού στίγματος (GPS) στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια εργασίας τους, ζητούν από το υπουργείο Εργασίας 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν, φέρνουν στη Βουλή τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στη διανομή διαφημιστικών εντύπων και επικαλούνται καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εταιρεία διανομής διαφημιστικών εντύπων υποχρεώνει τους εργαζόμενους να φέρουν μαζί τους συσκευές εντοπισμού στίγματος (GPS) με στόχο την επιβεβαίωση κάλυψης της έκτασης διανομής που έχει δοθεί στον εργαζόμενο. 

Σε περίπτωση δε, που ο εργαζόμενος σταματήσει έστω και 5 λεπτά να ξεκουραστεί από το περπάτημα, το σύστημα εντοπισμού ενημερώνει την εταιρεία, η οποία προβαίνει σε μέτρα.

«Σαφώς τέτοιες τακτικές παραπέμπουν σε φεουδαρχικές σχέσεις εργασίας και πρέπει να ανατρέπονται, αφού είναι υποχρέωση όλων μας να διασφαλίζουμε το υγιές εργασιακό περιβάλλον» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι το είδος της εργασίας αυτής απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα σκληρές καιρικές συνθήκες (υπερβολική ζέστη - υπερβολικό κρύο), και συνεπώς είναι υποχρέωση κάθε επιχείρηση να προστατεύει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της, παρέχοντας μέτρα προστασίας όπως π.χ. παροχή καπέλου, αδιάβροχου, τακτικά διαλείμματα, παροχή νερού για ενυδάτωση. 

Με την ερώτησή τους καλούν την υπουργό Εργασίας να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε να απαγορεύεται η χρήση συστημάτων εντοπισμού στίγματος (GPS) στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια εργασίας τους και αν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο προστασίας που να διασφαλίζει την παροχή μέτρων προστασίας στους εργαζόμενους στη διανομή διαφημιστικών εντύπων.


Εμπορικές αλυσίδες νοικιάζουν…υπαλλήλους για να παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους


Καταστάσεις οι οποίες κινούνται ακόμα και έξω από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα μέσα στους χώρους ορισμένων εκ των εμπορικών αλυσίδων που δραστηριοποιούνται στην Πάτρα , με σκοπό την παρακολούθηση του προσωπικού τους και την γενικότερη λειτουργία του καταστήματος.

Οι εργοδοσίες στην προσπάθειά τους να  έχουν σε απόλυτο έλεγχο το προσωπικό, εκτός από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης , το τελευταίο διάστημα καταφεύγουν και στη μέθοδο πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι παίζουν το ρόλο του πληροφοριοδότη.

Συνήθως η συμφωνία κλείνεται με κάποια από τις εταιρείες διανομής και διακίνησης έντυπου υλικού και αυτή περιλαμβάνει την διάθεση από τις συγκεκριμένες εταιρεία διαφορετικών ατόμων, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ημέρας εμφανίζονται ως πελάτες στο κατάστημα και κάνοντας «αγορές» τσεκάρουν τον τρόπο και βαθμό εξυπηρέτησης, την ταχύτητα του εργαζόμενου αλλά πολύ περισσότερο προχωρούν εσκεμμένα σε ενέργειες όπως  αυτή της φθοράς προϊόντων, τα οποία λίγο νωρίτερα είχαν αγοράσει  ή έδειξαν δήθεν ενδιαφέρον για ν’ αγοράσουν,  προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουν τα συμφέροντα της επιχείρησης.

Η όλη διαδικασία γίνεται με τον κωδικό «mystering» και περιστατικά εντεταλμένης παρακολούθησης εργαζομένων σε αλυσίδες που λειτουργούν στην Αχαϊκή πρωτεύουσα από πληρωμένους πελάτες έχουν καταγραφεί επίσημα και γι’ αυτά έχουν λάβει γνώση οι διοικήσεις συλλόγων και σωματείων των εργαζομένων στην περιοχή αλλά και σε κεντρικό επίπεδο στελέχη της ΓΣΕΕ.

ΠΗΓΗ.1. in2life.gr
             2. patrastimes.gr