ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ - Με τροπολογία θα παίρνουν τα διαθέσιμα των Ταμείων και φορέων του Δημοσίου

ΠΕΜΠΤΗ 12-3-2015




Νομική «κάλυψη» και «εγγυήσεις» στις διοικήσεις δημοσίων φορέων και ασφαλιστικών ταμείων για να «τοποθετήσουν» τα ταμειακά διαθέσιμά τους σε κρατικά ρέπος δίνει, με τροπολογία που φέρνει στη Βουλή, η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να «αντληθούν» από εσωτερικό δανεισμό έως και 2 δισ., σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών τα οποία επαναβεβαίωναν χθες ότι «δεν θα είναι υποχρεωτική η επένδυση των διαθεσίμων σε κρατικά ρέπος». 



Σύμφωνα με την τροπολογία σε περίπτωση «ζημιών» των ΝΠΔΔ ή των ασφαλιστικών Ταμείων από εκπρόθεσμη ή μη ολοσχερή εκπλήρωση των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου ως αντισυμβαλλόμενου σε συμβάσεις αγοράς ή πώλησης με σύμφωνα επαναγοράς, ο φορέας που υπέστη τη ζημία «έχει απευθείας αξίωση αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου.

«Εγγύηση» 
 
Τη ρητή αυτή «εγγύηση» είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση ακόμη και τα στελέχη διοικήσεων Ταμείων που θεώρησαν ως «ηθική υποχρέωση» να «καλύψουν» τις ανάγκες του Δημοσίου με δεδομένο το γεγονός ότι και τα Ταμεία στηρίζονται, όταν έχουν ανάγκη, με έκτακτες επιχορηγήσεις από το κράτος.


Η ψήφιση της τροπολογίας θα ανοίξει το δρόμο για να ληφθούν αποφάσεις, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. 

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωνε χθες ότι:
Η τροπολογία που αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αφενός θα περιγράφει την διαδικασία εσωτερικού δανεισμού και αφετέρου θα εξασφαλίζει τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφόσον το επιθυμούν, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

«Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ρέπος μικρής διάρκειας είναι συνήθης, φερέγγυα και διάφανη πρακτική των ίδιων των διοικήσεων τους» συμπλήρωναν διευκρινίζοντας πως καμία παρέμβαση δεν θα γίνει ούτε για τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης.



ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου