ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΣΤΕ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟ «ΤΣΕΚΟΥΡΙ» ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28-3-2015


Οι περικοπές των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος θερινής αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του ΟΓΑ), που έγιναν με μνημονιακούς νόμους (3845/2010, κ.λπ.) δεν προσκρούουν ούτε στο Σύνταγμα ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Αυτό, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεων του (1031-1035/2015) και απέρριψε σχετικές προσφυγές Συλλόγων Συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας οι επίμαχες περικοπές των επιδομάτων απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, ο οποίος θα συνέβαλε στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Συνεπώς οι περικοπές «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας»

Επιπλέον οι επίμαχες περικοπές δεν είναι αντίθετες στη Διεθνή Σύμβαση «περί του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας», αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, το Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και μεγάλος αριθμός συνταξιούχων.

Όλα τα Σωματεία, υποστήριζαν ότι οι περικοπές των επιδομάτων των απόμαχων της εργασίας είναι αντίθετες σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, ενώ παράλληλα προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και σε Διεθνείς συμβάσεις.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι από το κράτος δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις πριν την περικοπή των επιδομάτων.
 
 
 
ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου