ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΦΑΠΑΞ - Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας...

ΔΕΥΤΕΡΑ 29-9-2014

ΣτΕ: Συνταγματική η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι είναι συνταγματική η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας αποφάσισαν ότι πρέπει να απορριφθεί αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά της απόφασης του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, βάσει της οποίας της είχε χορηγηθεί μειωμένο εφάπαξ, λόγω νομοθετικών περικοπών μετά τη συνταξιοδότησή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δέχθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση του εφάπαξ δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικές διατάξεις που αφορούν την ισότητα, την αναλογικότητα, την κοινωνική ασφάλιση και την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία.

Η υπόθεση είχε εισαχθεί προς κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ με βάσει τις διατάξεις του νόμου 3900/2010, ως πιλοτική-πρότυπη δίκη με διαδικασίες εξπρές.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει κατά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, συνταξιούχος εκπαιδευτικός (με 28 χρόνια και 8 μήνες ασφάλιση) η οποία με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών έλαβε μειωμένο εφάπαξ (31.2677 ευρώ) αντί 47.569 ευρώ.

Η συνταξιούχος στρεφόταν κατά του Ταμείου και ζητούσε επιπλέον να της καταβληθεί το ποσό των 5.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την σοβαρή ηθική βλάβη που της προκάλεσε η απόφαση να περικοπεί το εφάπαξ της.

Στην προσφυγή της χαρακτήριζε αντισυνταγματική την περικοπή του εφάπαξ και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), επισημαίνοντας πως πρόκειται για άδικη οικονομική επιβάρυνση της ευπαθούς πληθυσμιακής κατηγορία των συνταξιούχων τα εισοδήματα των οποίων έχουν υποστεί αλλεπάλληλες αναδρομικές περικοπές. 

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου