ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ακινητοποιώντας το χρόνο - μαθήματα φωτογραφίας

ΚΥΡΙΑΚΗ 21- 9- 2014


 
Εισηγητής: Χρήστος Τόλης (www.suburban.gr, www.facebook.com/Sub.Images)

Για άλλη μια χρονιά, ξεκινά στις 03/10 στο φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων (Σεβαστοπούλου και Ζαλίκη γωνία, Μετρό Πανόρμου) ο 3-μηνος κύκλος μαθημάτων φωτογραφίας "Ακινητοποιώντας το χρόνο".

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 18:30 με 20:30 και απευθύνονται σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με τη ψηφιακή φωτογραφία, να εξερευνήσουν τη φωτογραφική εικόνα ως καλλιτεχνικό μέσο ή απλά να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστότερα τη φωτογραφική τους μηχανή.

Προκειμένου οι συμμετέχοντες να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται από το σεμινάριο καλό είναι να διαθέτουν μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή - κατά προτίμηση με δυνατότητα manual ελέγχου. 


Παρόλα αυτά προβλέπεται στο πρόγραμμα και μια ειδική ενότητα για φωτογραφία με smartphones που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει και χωρίς να διαθέτει άλλη φωτογραφική μηχανή.

Για συμμετοχές, με μήνυμα στο facebook του εισηγητή ή με e-mail στο mc95078@gmail.com με θέμα "σεμινάριο φωτογραφίας".

Το τμήμα δεν θα ξεπεράσει τα 20 άτομα.

Η ύλη του σεμιναρίου θα είναι η εξής:

"Ακινητοποιώντας το χρόνο", 3 - μηνος κύκλος φωτογραφικών μαθημάτων σε 12 διώρες εβδομαδιαίες συναντήσεις.



- Ιστορία και κουλτούρα της φωτογραφίας, σχέση με τις άλλες εικαστικές τέχνες. 

Η φωτογραφία σε διάφορες περιόδους και σε διάφορες εφαρμογές (ρεπορτάζ, μόδα, fine art…). H φωτογραφική εικόνα ως τέχνη.

- Βασικές τεχνικές έννοιες και χειριστήρια μιας φωτογραφικής μηχανής ανάλογα με τον τύπο της και το μέσο (φιλμ ή αισθητήρας), διάφραγμα - ταχύτητα - ISO

- Επίτευξη μιας σωστή έκθεση μέσω του φωτομέτρου, η λογική του ζωνικού σύστηματος στην αναλογική και την ψηφιακή φωτογραφία, η ιδέα πίσω από το ETTR (expose to the right). Εξήγηση του ιστογράμματος.

- "Δημιουργική" έκθεση, η επίδραση της ταχύτητας του κλείστρου και του διαφράγματος στην αισθητική της εικόνας

- Βασικές περιπτώσεις φωτισμού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους (ένταση, διεύθυνση, χρωματισμός, "σκληρότητα") και η αντιμετώπιση τους. Ρύθμιση ισορροπίας λευκού στη ψηφιακή φωτογραφία.

- Σύνθεση (χρώμα, γραμμή, σχήμα, υφή, τοποθέτηση, μέγεθος, δράση, σχετικό μέγεθος, γραμμική προοπτική, υπέρθεση, επίπεδα...)

- Χρήση RAW αρχείων, εισαγωγή στην διαχείρισης χρώματος (οθόνη, εκτυπωτής, φωτογραφική μηχανή)

- Βασικές τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας (developing), διορθώσεις, sharpening, αντιμετώπιση ψηφιακού θορύβου. Τεχνικές στο Adobe Lightroom και στο Capture One

- Η ασπρόμαυρη φωτογραφία στην ψηφιακή εποχή, δυνατότητες και τεχνικές.

- Το φορητό φλας (speedlight) και η δημιουργική χρήση του (on or off camera flash, manual flash, diffusers)

- Το στήσιμο ενός φωτογραφικού project, από τη σύλληψη προς την εκτέλεση

- Mobile photography, μια νέα πτυχή της φωτογραφικής τέχνης


Καθ' όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου θα γνωριστούμε με τη δουλειά μεγάλων φωτογράφων και θα συζήτησουμε τόσο για τους "κανόνες" της σύνθεσης όσο και το σπάσιμο τους, μέσω της αξιολόγησης φωτογραφιών από τρεις πηγές (μαθητές, εισηγητής, καταξιωμένοι φωτογράφοι) - διοργάνωση φωτογραφικών περιπάτων - φωτογραφικών πειραμάτων - ασκήσεων προσαρμοσμένων στην σύνθεση της ομάδας και τις απαιτήσεις της




ΠΗΓΗ. facebook.com/photo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου