ΤΕΤΑΡΤΗ 6-11-2013
Ισχυρά είναι τα πλήγματα που δέχθηκε η Θεσσαλονίκη από
τις κινήσεις του ομίλου Δαυίδ ο οποίος ελέγχει πλήθος εταιριών στην
Ελλάδα με μεγαλύτερη την πολυεθνική Coca Cola Τρία Έψιλον.
Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις για παραμονή και πίστη στην Ελλάδα ο όμιλος στην ουσία ασκεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική.
Πρόσφατο παράδειγμα είναι το λουκέτο της Nutriart το οποίο άφησε χωρίς εργασία πολλές εκατοντάδες εργαζόμενων στη Θεσσαλονίκη, έσβησε από το χάρτη τα ιστορικά brands Κατσέλης και Αλλατίνη και φόρτωσε με ζημίες τις ελληνικές τράπεζες που είχαν δανείσει τον όμιλο.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η απόλυση 33 ατόμων από το Κέντρο Διανομής της Coca Cola η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες απεργίες που πλέον προσεγγίζουν το δίμηνο.
Μάλιστα η απόλυση όπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης έγινε όχι γιατί υπήρχε περίσσευμα προσωπικού αλλά για να δοθεί η δουλειά σε υπεργολάβους οι οποίοι απασχολούν υπαμειβόμενο προσωπικό και υπό συνθήκες που διερευνώνται ως προς την εκπλήρωση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο του 2012 η Coca - Cola 3E είχε μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής από τα εργοστάσια της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης στα άλλα τρία εργοστάσια που έχει στην Ελλάδα (Σχηματάρι, Βόλος, Ηράκλειο) σε μία προσπάθεια να μειώσει τα κόστη λειτουργίας. Τότε είχαν γίνει 50 απολύσεις.
Την ίδια στιγμή βέβαια που ο όμιλος κλείνει εργοστάσια και προβαίνει σε απολύσεις στη Ρουμανία κάνει νέες επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής.
Συγκεκριμένα ο όμιλος προχώρησε σε επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ σε γραμμή παραγωγής του χυμού Cappy Pulpy, στις εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στο εργοστάσιο της στο Ploietsi.
Προφανώς οι μισθοί της Ρουμανίας έπαιξαν το ρόλο τους ώστε ένας όμιλος που ανδρώθηκε στην Ελλάδα και υποστηρίχθηκε επί μακρόν από τις ελληνικές κυβερνήσεις να ακολουθεί μια πολιτική που αγγίζει τα όρια της πρόκλησης.
ΠΗΓΗ. fpress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου