ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΝΤ - ΕΕ Σενάρια για σύνταξη με βάση την περιουσία

ΠΕΜΠΤΗ 28-11-2013
 

Σύνταξη με βάση το εισόδημα πρότεινε η ομάδα των συμβούλων του ΔΝΤ και της ΕΕ 
σε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα.
Με την πρόταση αυτή αυτόματα ανοίγει θέμα γενικευμένων αντι-ασφαλιστικών αλλαγών, με σκοπό να μειωθεί το ύψος της σύνταξης προς το δικαιούχο.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της ΕΕ «φωτογράφισαν» το σύστημα της Αυστραλίας, σύμφωνα με το οποίο το ύψος της σύνταξης εξαρτάται και τη συνολική περιουσία που κατέχει ο ασφαλισμένος.
Έτσι η πρόταση εισάγει ένα επιπλέον κριτήριο για τον καθορισμό της σύνταξης, είναι αυτό της συνολικής περιουσίας, πέραν των κριτηρίων της ηλικίας, του χρόνου ασφάλισης και της οικογενειακής κατάστασης.

Πάντως τέτοιου είδους αλλαγές δεν αποκλείστηκαν από τη μεριά του υπουργείου Εργασίας καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο γενικός γραμματέας Ασφαλίσεων Π. Κοκκόρης υποστήριξε ότι παρόμοιες αλλαγές μπορούν να συζητηθούν μόνο στις εποχές των παχιών αγελάδων κι όχι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και πολυετούς ύφεσης.
Το απόγευμα της Τετάρτης το υπουργείο Απασχόλησης προχώρησε σε ανακοίνωση διάψευσης, σημειώνοντας ότι τέτοιες προτάσεις όχι μόνο δεν έχουν τεθεί στον υπουργό Εργασίας, αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας. 

Και αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση, διότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του. 
Ωστόσο, το υπουργείο θα προχωρήσει εντός του 2015 στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού με τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία ως πυλώνα του συστήματος, την εγγύηση του κράτους στην κατώτερη σύνταξη να αντιστοιχεί πλέον μέχρι τα 360 ευρώ, με επόμενο πυλώνα τη δημιουργία ενός ατομικού κουμπαρά εισφορών, που ο ασφαλισμένος θα ξέρει τι θα πληρώνει, αλλά ποτέ τι θα πάρει πίσω ως σύνταξη.

Στην ίδια ανακοίνωση επιχειρείται ο καθησυχασμός των εργαζομένων, με αναφορές «νοικοκυρέματος του συστήματος όπου ενισχύεται η βιωσιμότητα του συστήματος και στηρίζονται οι παροχές του, για τις οποίες ο υπουργός Εργασίας και συνολικά η κυβέρνηση έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θίγονται», την ώρα που ανάλογες διαβεβαιώσεις και στο πρόσφατο παρελθόν δεν εμπόδισαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις να πετσοκόβουν τις συντάξεις.


ΠΗΓΗ. 902
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου