Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Γερμανία: Στη θέσπιση κατώτατου μισθού για όλους συμφώνησε η Μέρκελ


ΤΡΙΤΗ 26-11-2013

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα θεσπιστεί γενικός κατώτατος μισθός σε ολόκληρη τη χώρα, παραχώρηση την οποία κάνει στους μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους της, Σοσιαλδημοκράτες του SPD.


«Θα αποφασίσουμε πράγματα που, στο πρόγραμμά μου, δεν θεωρώ ορθά, μεταξύ των οποίων ένα γενικό κατώτατο μισθό», δήλωσε η καγκελάριος σε ομιλία της στο Βερολίνο, αναφερόμενη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα της, CDU και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια ρεαλιστική εκτίμηση δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα κλείσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού, πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο γερμανών εργοδοτών.
Υπενθύμισε επίσης ότι η κυοφορούμενη κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι «αυτό που ονειρεύονταν» οι ενδιαφερόμενοι, αλλά το αποτέλεσμα της ψήφου των γερμανών εκλογέων στις 22 Σεπτεμβρίου.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα άλλο ζήτημα που θέτει το SPD, την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πλουσιότεροι Γερμανοί. Δεν πρόκειται επίσης να υποχωρήσει ούτε στο ζήτημα της προτεραιότητας που δίνεται στην ελάφρυνση του γερμανικού χρέους, ένα «κεντρικό σχέδιο» της γερμανικής κυβέρνησης για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.
Η Γερμανία δεν έχει προς το παρόν κατώτατο μισθό. Οι μισθοί καθορίζονται έπειτα από διαπραγμάτευση κατά κλάδο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και σε ορισμένους τομείς οι μισθωτοί παίρνουν λιγότερα από 5 ευρώ την ώρα. Το SPD έχει ζητήσει τη θέσπιση κατώτατου μισθού 8,50 ευρώ την ώρα.

ΠΗΓΗ. newsbomb