ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Προσπάθειες για τη διάσωση των ποντιακών

ΤΕΤΑΡΤΗ  27-11-2013



Με τις εκτιμήσεις των γλωσσολόγων και των εμπειρογνωμόνων φιλολόγων οι οποίοι προβλέπουν τη σταδιακή εξαφάνιση γλωσσών και διαλέκτων, οι Πόντιοι που ζουν στην Ελλάδα άρχισαν μια σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να διασωθεί η δική τους διάλεκτος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων, σε εκατό χρόνια το 90% των γλωσσών που μιλιούνται σήμερα δεν θα υπάρχουν, ενώ τις επόμενες δεκαετίες περίπου 2.000 διάλεκτοι αναμένεται να εξαφανιστούν.
Το πρόγραμμα διδασκαλίας των ποντιακών, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά πανελληνίως, άρχισε τον περασμένο Απρίλιο με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης κ των ποντιακών Σωματείων, αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και αξιόλογη προσπάθεια για τη διάσωση της γλώσσας των Ποντίων.

Όπως εξηγεί στο ΠαρουσιάΖΩ , ο εκπαιδευτικός Στάθης Ταξίδης, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό ως εκπαιδευτής ενηλίκων «ο κόσμος γέμισε τα 5 τμήματα και μάλιστα σε σημείο να μην υπάρχουν θέσεις, να έχουμε 35 και 36 άτομα σε μια αίθουσα».

Ο κ. Ταξίδης δηλώνει ευτυχής να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, με βασικό άξονα τις εμπειρίες και την αγάπη τους για τη γλώσσα, την παράδοση και την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.

Για τις ανάγκες της διδασκαλίας, έχει συνταχθεί ένα πλήρες εγχειρίδιο από την επιστημονική επιτροπή του Συνδέσμου, πάνω στο οποίο βασίζονται τα μαθήματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναλύει ο κ. Ταξίδης, «εφαρμόζεται εν γένει, η επικοινωνιακή μέθοδος. Ο καθένας θέτει τους προβληματισμούς και τις απορίες του, και διεξάγεται μια εποικοδομητική συζήτηση και ανάλυση της γλώσσας και της ιστορίας της. 
Υπάρχουν κείμενα, τα οποία επεξεργάστηκε ο σύνδεσμος, με περιστάσεις επικοινωνίας και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή και πάνω σ' αυτά δουλεύουμε.

Εκτός βέβαια, από τα γλωσσολογικά και γραμματικά φαινόμενα της ποντιακής διαλέκτου, στόχος πρωτίστως είναι η διάχυση του πολιτιστικού πλούτου των ιδεών και αξιών που μας έχουν κληροδοτήσει οι παλαιότεροι», τονίζει ο κ. Ταξίδης.

«Τα άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα έλκουν στην πλειονότητά τους, την καταγωγή τους από τον Πόντο. 
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που τυγχάνει να είναι νύφες ή γαμπροί Ποντίων και διακατέχονται έτσι από την επιθυμία να διδαχτούν την ποντιακή γλώσσα. 
Επίσης, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Αυτό που τους κινεί πιστεύω, είναι η αγάπη που έχουν για τον Πόντο», καταλήγει ο ίδιος.

Ρεπορτάζ:Χριστίνα Κοτανίδου



ΠΗΓΗ. parousiazw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου