ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Πόρτα εξόδου για 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους

ΤΡΙΤΗ 6-8-2013


ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΧΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 18.000-20.000 ΕΩΣ ΤΟ 2015


Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
 
Περίπου 10.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες εκτιμάται πως θα βρεθούν εκτός κλάδου μέχρι το τέλος του 2014. Οπως διαβεβαιώνουν κύκλοι της ΟΤΟΕ, όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, που έχουν ξεκινήσει ή θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το φθινόπωρο, διασφαλίζουν πλήρη αποζημίωση, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και επιπλέον χρήματα, ανάλογα με την προϋπηρεσία, μέχρι πρόσθετες κοινωνικές πρόνοιες για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
 
Ωστόσο οι ίδιοι παραδέχονται πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη «έξοδο εργαζομένων» που θα έχει σημειωθεί ιστορικά για τον κλάδο, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ανάλογη συνέχεια το 2015.
 
Υπολογίζεται πως συνολικά στην τριετία 2013-2015 θα αποχωρήσουν με προγράμματα εθελουσίας και συνταξιοδότηση περί τους 18.000 με 20.000 εργαζομένους.
 
Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται υπάλληλοι κάποιων τραπεζών που απορροφώνται από τους συστημικούς ομίλους με αλλαγή της σύμβασης-σχέσης εργασίας και οι οποίοι πιθανότατα θα κινδυνεύσουν να βρεθούν εκτός εργασίας με τη λήξη των νέων 6μηνων συμβάσεών τους. Ενδεικτική θεωρείται από παράγοντες του κλάδου η περίπτωση πολλών εργαζομένων της Probank, που μετά την απορρόφησή της από την Εθνική παραμένουν μεν στο καθεστώς της πρότερης μισθοδοσίας τους, αλλά μόνο για έξι μήνες. Προσώρας δεν έχει υπάρξει επίσημη θέση ούτε της Εθνικής ούτε της Ομοσπονδίας ή των Συλλόγων Εργαζομένων για το εάν όντως υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν -διά της... πλαγίας- εκτός εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενοι. Συνδικαλιστικοί κύκλοι σημειώνουν πως στην περίπτωση της μη ανανέωσης της σύμβασης ενός εργαζομένου (αυτής της κατηγορίας) δεν λογίζεται ως απόλυση και δεν προσμετράται στο συνολικό αριθμό, αλλά ως μη ανανεούμενη σύμβαση ή λύση της.
 
Σύμφωνα με τις προσταγές της τρόικας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν έως και 35%-40% το λειτουργικό κόστος τους μέχρι το 2015, προχωρώντας σε δραστική μείωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και σε παράλληλο περιορισμό του δικτύου τους. Από το μέχρι τώρα ρυθμό (για τους πρώτους έξι μήνες του 2013) κλεισίματος καταστημάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα (άνω των 100.000 κατοίκων) η αναλογία μπορεί να φτάσει μέχρι το 4:1. Σε πυκνοκατοικημένες μάλιστα περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης υπολογίζεται πως σε κάθε τέσσερα καταστήματα τουλάχιστον τα δύο θα κλείσουν, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις θα προτιμώνται ιδιόκτητα κτήρια. Μοντέλο που εφαρμόζει μέχρι τώρα κυρίως η Alpha Bank, σε σχέση με την απορροφημένη πλέον Εμπορική. Δραστική συρρίκνωση δικτύων, που αναπόφευκτα θα έχει και νέες αρνητικές επιπτώσεις στη «νεκρή» αγορά ακινήτων.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΗΓΗ. alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου