ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Καούρα - Με ποιες παθήσεις συνδέεται – Ποια τα “ύπουλα” συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

 

 Ο λόγος είναι ότι μια καούρα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η καούρα είναι η αντίδραση του στομαχιού σε μία κατάσταση και μπορεί να εκδηλωθεί συχνά, είτε στις εγκυμονούσες, είτε μετά την κατανάλωση καυτερών φαγητών ή μεγάλων ποσοτήτων φαγητού.

Αν και δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν πρέπει να αγνοούνται.

Ο λόγος είναι ότι μια καούρα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Καούρα -Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Μιμείται την καρδιακή προσβολή

Τα συμπτώματα της καούρας μπορεί να είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής και της στηθάγχης, ενός τύπου θωρακικού άλγους που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά.

Οι διαφορές είναι ότι η καούρα συνήθως επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε και προκαλεί ξινή γεύση στο στόμα. Αν αμφιβάλλετε για την αιτία της καούρας ή έχετε υπόνοιες ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας, επισκεφτείτε άμεσα γιατρό.

 

Πέτρες στη χολή

Οι χολόλιθοι είναι πέτρες που ανάλογα με την κατηγορία τους μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα και σχηματίζονται λόγω της παρατεταμένης παραμονής της χολής στη χοληδόχο κύστη.

Ένας χολόλιθος που προκαλεί απόφραξη στην κύρια οδό μεταφοράς χολής στο δωδεκαδάκτυλο (χοληδόχος πόρος) μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά, ο οποίος συχνά εκδηλώνεται με τη μορφή καούρας λίγο μετά την κατανάλωση φαγητού. Εάν λαμβάνετε αντιόξινα και δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Τα άτομα με γαστροοιοσοφαγική παλινδρόμηση έχουν συχνά καούρες. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι χρόνια ασθένεια του πεπτικού που οφείλεται στην επιστροφή των τροφών από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Η αναρροή ερεθίζει τα τοιχώματα του οισοφάγου, προκαλώντας τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Εάν αντιμετωπίζετε καούρα ή παλινδρόμηση οξέων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Οισοφάγος Barrett

Εάν η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε οισοφάγο Barrett, δηλαδή την παθολογική αλλαγή (μεταπλασία) των κυττάρων που σχηματίζουν την εσωτερική επικάλυψη (επιθήλιο) του κατώτερου οισοφάγου. Ο οισοφάγος Barrett αποτελεί τη σοβαρότερη επιπλοκή της παλινδρομικής νόσου και είναι προκαρκινωματώδης κατάσταση αφού αποτελεί έδαφος για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου.

 

Έλκος στομάχου

Το έλκος είναι μία πληγή στο βλεννογόνο του στομάχου. Ο πόνος γίνεται αισθητός στο πάνω μέρος της κοιλιάς και στο στήθος και συχνά μοιάζει με τον πόνο της καούρας. Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, τα έλκη μπορούν να οδηγήσουν σε αιμορραγία και διάτρηση στομάχου. Αν και κάποια θεραπεύονται μόνα τους, σε κάποιες περιπτώσεις ο πάσχων πρέπει να πάρει αντιβιοτικά ή να υποβληθεί σε χειρουργείο.

 

Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη είναι η πάθηση κατά την οποία τμήμα του στομάχου προβάλλεται στη θωρακική κοιλότητα μέσω του διαφράγματος. Όταν η διαφραγματοκήλη είναι μεγάλη προκαλεί επιστροφή τροφών και οξέων προς τον οισοφάγο και καούρες.

 

Καούρα: Οισοφαγίτιδα

Είναι φλεγμονή ή και εξελκώσεις της βλεννογόνου που επικαλύπτει το εσωτερικό μέρος του οισοφάγου. Η συχνότερη αιτία της οισοφαγίτιδας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει επώδυνη κατάποση και πόνο στο στήθος.

Αν οι καούρες επιμένουν για ημέρες, δεν υποχωρούν παρά τη λήψη αντιόξινων, δυσκολεύουν την κατάποση και συνοδεύονται από συμπτώματα κρυολογήματος, λαχάνιασμα ή πόνο στο στήθος μετά το φαγητό, συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Καρκίνος

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου του στομάχου ή του οισοφάγου. Εάν έχετε επίμονη καούρα ή δυσκολία στη κατάποση για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο, δείτε γιατρό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι έχει κολλήσει κάτι στο λαιμό κατά την κατάποση, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αέρια, αίσθημα πληρότητας, ναυτία, έμετος, πόνος και δυσφορία στο πάνω μέρος του στομάχου.

 

ΠΗΓΗ. newsitamea

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου