ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

ΚΟΡΩΝΟΣ ΝΑΞΟΥ - Εναέριος Σιδηρόδρομος Μεταφοράς Σμύριδας (ΒΙΝΤΕΟ)

 


Ο Εναέριος Σιδηρόδρομος Μεταφοράς Σμύριδας που ξεκινάει από τη σμυριδοφόρα περιοχή της Κορώνου και καταλήγει στο λιμάνι της Μουτσούνας στην Απείρανθο της Νάξου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1924 και άρχισε να λειτουργεί το 1928 . 
 
Βασίστηκε πάνω σε αγγλική τεχνολογία και ουσιαστικά λειτουργούσε με τη βαρύτητα και την μηχανική υποβοήθηση . Σήμερα είναι ένα απομεινάρι που σκουριάζει στα βουνά της Νάξου . Υπάρχει όμως ένα παρόμοιος σιδηρόδρομος .

Παρόμοιος εναέριος σιδηρόδρομος υπάρχει στην περιοχή Claughton της Μεγάλης Βρετανίας . Κατασκευάστηκε  το 1924 για την μεταφορά αργίλου σε μια απόσταση 1,25 μίλια μακριά και με 750 πόδια κάθετη κατάβαση . 
Λειτουργεί και αυτός με τη βαρύτητα , με γεμάτους  κουβάδες που συνδέονται με το κινούμενο καλώδιο σε απόσπαση στο κάτω μέρος για να εκφορτώνονται . Το βάρος του γεμάτου κουβά τραβά τον άδειο πίσω μέχρι τον λόφο .

Ο συγκεκριμένος εναέριος σιδηρόδρομος είναι ένας από τους δύο που κατασκευάστηκαν στη περιοχή και σταμάτησε να λειτουργεί το 1990  , λειτουργούσε με 40 ή 46 και η διαδρομή κάθε κάδου διαρκούσε 35 λεπτά με  ημερήσια δυναμικότητα τους 250 τόνους .
 
ΒΙΝΤΕΟ.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου