ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

«Tεχνητό δέρμα» κάνει τους στρατιώτες... αόρατους στο πεδίο της μάχης

 

 Μπορεί όταν ακούμε την λέξη «αόρατος μανδύας» το μυαλό μας να πηγαίνει κατευθείαν στον… Χάρι Πότερ, ωστόσο μια καινοτόμα εφεύρεση από τη Νότιο Κορέα κατάφερε να κάνει την υπερφυσική αυτή δύναμη πραγματικότητα.

Η εν λόγω εφεύρεση χρησιμοποιεί εικονοστοιχεία που συλλέγουν πληροφορίες από τον γύρω χώρο και μιμούνται την εμφάνιση και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, επιτρέποντας στους χρήστες να γίνουν αόρατοι, όχι μόνο στο γυμνό μάτι, αλλά και στις κάμερες θερμικής απεικόνισης.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η νέα εφεύρεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο στρατό, καμουφλάροντας πλήρως τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν τύπο δέρματος που χρησιμοποιεί τη λειτουργία ενεργοποίησης θέρμανσης και ψύξης ώστε να μιμείται τα χρώματα του περιβάλλοντος χώρου.

Μάλιστα, τα χρώματα του μανδύα είναι ικανά να εναλλάσσονται αυτόνομα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα από μπλε, σε πράσινο ή κόκκινο, ανάλογα με την θερμοκρασία που έχει ανιχνεύσει η στολή.

Το τεχνητό δέρμα είναι αρκετά ευλύγιστο, έτσι ώστε να μπορεί να φορεθεί άνετα από τον χρήστη και συνίσταται από μια θερμοηλεκτρική μονάδα που θερμαίνεται ή ψυχραίνεται, εφαρμόζοντας ένα αντίστροφο ρεύμα ηλεκτρισμού.

Σχεδιασμένοι ως έμπλαστρα, οι μανδύες είναι κατασκευασμένοι από καλύμματα με εικονοστοιχεία που χρησιμοποιούν αισθητήρες θερμοχρωμικών υγρών κρυστάλλων για γρήγορη ανταπόκριση στο γύρω περιβάλλον, κάνοντας το ανθρώπινο δέρμα εντελώς αόρατο.

Όπως είπε η ομάδα στο «Defense One», ο «αόρατος μανδύας» βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο οι δοκιμές δείχνουν ότι, πράγματι, δουλεύει.

Για να δοκιμάσει το τεχνητό δέρμα, η ομάδα ζήτησε από έναν εθελοντή να φορέσει ένα έμπλαστρο και στη συνέχεια να μετακινηθεί σε δωμάτια όπου κυριαρχούσαν διαφορετικά χρώματα και θερμοκρασίες.

Όπως δημοσίευσαν σε σχετική μελέτη, «το έμπλαστρο προσαρμόστηκε γρήγορα στο περιβάλλον, με τέτοια ακρίβεια που φαινόταν σαν να υπήρχε μια μεγάλη τρύπα στο χέρι».

 

ΠΗΓΗ. ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου