ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού - Τι είπε ο Κοντοζαμάνης για το ενδεχόμενο «υγειονομικού διαβατηρίου»

 

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σχολίασε δημοσιεύματα ξένου τύπου που επικαλούνται τις προθέσεις εταιρειών να ζητούν από τους πολίτες ένα είδος υγειονομικού διαβατηρίου που να πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Σε ότι αφορά το υγειονομικό διαβατήριο, αρχικά υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το συγκεκριμένο θέμα.

«Υπάρχουν συζητήσεις για να παραμένουν τα σύνορα κάθε χώρας ανοιχτά. Αυτή είναι η πάγια θέση της Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξουν αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε. θα τις ακολουθήσουμε. Δεν υπάρχει κάποια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Ο μόνος στόχος της Ε.Ε. είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να ενημερωθεί ο κόσμος για τα οφέλη του εμβολιασμού και την ασφάλεια των εμβολίων» ανέφερε.

Ο Υφυπουργός Υγείας επανέλαβε ότι για να κυκλοφορήσουν τα εμβόλια στην αγορά, πρέπει να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Πως εξελίσσεται ο σχεδιασμός για τα ψυγεία εμβολιασμού

Ο κ. Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε σχετικά με την προμήθεια των ειδικών ψυγείων για τη συντήρηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Υποστήριξε ότι ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με πολύ χαμηλές συνθήκες θερμοκρασίας που απαιτούνται για να καλύψουμε τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα είναι 14.

«Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν έρθει 7 και μέσα στην εβδομάδα θα έρθουν τα υπόλοιπα 7. Για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνονται τα σημεία, όπου θα τοποθετηθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε το εξής: «Για τις συνθήκες μεταφοράς των εμβολών ναι μεν έρχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και διατηρούνται σε τέτοιες (-70 βαθμούς Κελσίου) αλλά υπάρχει ένα χρονικό διάστημα που τα εμβόλια αυτά διατηρούνται σε συνθήκες ψυχρής αλυσίδας (από 2-8 βαθμούς Κελσίου). Αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμβολιαστικά κέντρα δε χρειάζονται να έχουν αυτά τα ειδικά ψυγεία. Υπάρχει τέτοιες σχεδιασμός ώστε να γίνει διανομή σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας σε απλή ψύξη».

 

 ΠΗΓΗ. dikaiologitika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου